Domeniul agro-alimentar sub lupa specialiștilor

Arăt: 1 - 8 din 8 REZULTATE
Locale Știri

Procedura de infringement pentru Legea care obligă marii comercianți să vândă 51% produse locale, declanşată

  Președintele comisiei pentru afaceri europene a Senatului și agentul guvernamental pentru CJUE au anunțat că România a primit astăzi de la Comisia Europeană notificarea declanșării procedurii de infringement pentru Legea care obligă marii comercianți să vândă 51% produse locale. Procedura de infringement constituie un proces care presupune atenționarea unui stat membru UE de către …

Locale Știri

Lansare Ghid de bune practici- Best practices exchanges for internationalization of higher education

Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București a participat la elaborarea Ghidului de bune practici, „Best practices exchanges for internationalization of higher education

, în cadrul proiectului „Best practices exchanges for internationalization of higher education”, 16-SEE-PCB-RO SIBIU01 / 04, finanțat prin European Economic Area Financial Mechanism 2009 – 2014 și coordonat de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Photo by Fundatia LEADERS

Ghidul a fost elaborat în urma discuțiilor și activităților desfășurate în cadrul workshop-ului „Best practices exchanges for internationalization of higher education” ce a avut loc 14-15 noiembrie 2016, având următoarea structură:
I. Internationalization Strategy in Universities
II. Quality assurance for mobilities
III. Improvement of services offered by IRO`s and universities
III. Internationalization at home for non-mobile students.

Ghidul de bune practici „Best practices exchanges for internationalization of higher education” poate fi descărcat aici.


Post-ul Lansare Ghid de bune practici- Best practices exchanges for internationalization of higher education apare prima dată în Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară.
Link articol: Lansare Ghid de bune practici- Best practices exchanges for internationalization of higher education

Photo by bluefield_photos


 

Locale Știri

Anunt selectie ERASMUS+

Perioada de depunere a dosarelor de candidatură: 1-15 martie

La data de 23 martie 2017 va avea loc selecţia finală a studenţilor USAMV din Bucureşti care vor beneficia de granturile oferite prin programul ERASMUS+.

Mobilităţile sunt prevăzute pentru anul universitar 2017-2018 şi se referă la stagii de studii de cel puţin 5 luni şi cel mult un an academic şi plasamente (minim 2 luni).


Detalii anunţ

Post-ul Anunt selectie ERASMUS+ apare prima dată în Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară.

Link articol: Anunt selectie ERASMUS+

Photo by Universität Salzburg (PR)


 

Locale Știri

Conferința “Agricultura de precizie, tehnologii și inovație”, 28 februarie, Hotel Pullman

 

Afis Eveniment TMT
TMT PR cu sprijinul USAMV Bucuresti, USAMV Cluj si participarea media a Agro TV, Revista Ferma, Agroinfo.ro si Revista Fermierul, organizeaza pe data de 28 FEBRUARIE 2017, la Hotel PULLMAN din Bucuresti, conferinta cu tema “AGRICULTURA DE PRECIZIE: TEHNOLOGII SI INOVATII”, eveniment ce-si propune sa devina cea mai importanta platforma de lucru pentru principalii actori implicati in realizarea si implementarea Agriculturii de Precizie in Romania.
Evenimentul va cauta sa raspunda la intrebarea UNDE SE INCADREAZA INVESTITIA IN AGRICULTURA DE PRECIZIE IN CONTEXTUL AGRICULTURII MODERNE? dar si sa ofere CONSULTANTA GRATUITA in accesarea fondurilor disponibile pentru achizitia echipamentului de precizie in cadrul programului de finantare PNDR 2014-2020.
Reprezentanti ai Institutiilor de Cercetare si de Invatamant vor defini termeni si vor indica directia Romaniei in privinta Agriculturii de Precizie, iar reprezentanti ai Guvernului si Agentiilor de Finantare vor identifica masurile si strategia nationala pentru dezvoltarea Agriculturii de Precizie in fermele din Romania.
Prin diverse STUDII DE CAZ incercam sa identificam si sa prezentam tehnologiile si inovatiile de precizie care au contribuit la scaderea costurilor operationale.
Nu in ultimul rand, evenimentul include sesiuni de consultanta personalizata pentru obtinerea fondurilor necesare achizitiei echipamentului de precizie si un EXPOSHOW.

Mai multe detalii: www.tmtpr.ro/agricultura-de-precizie.


Post-ul Conferința “Agricultura de precizie, tehnologii și inovație”, 28 februarie, Hotel Pullman apare prima dată în Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară.
Sursa: Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară
Link articol: Conferința “Agricultura de precizie, tehnologii și inovație”, 28 februarie, Hotel Pullman


 

Locale Știri

Consultări cu fermierii pe tema sprijinului cuplat în sectoarele zootehnic şi vegetal

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre DAEA, şi secretarul de stat Alexandru POTOR s-au întâlnit în data de 1 februarie 2017 cu reprezentanţii formelor asociative din sectorul zootehnic (ovine, caprine, bovine) şi cel vegetal. Scopul principal al acestei întâlniri a fost acela de a analiza poziția preliminară a MADR cu privire la observațiile Comisiei Europene care vizează sprijinul cuplat.
În momentul de faţă, la nivelul MADR, se lucrează la fundamentarea cât mai solidă a menţinerii acestei forme de sprijin la nivelul pragurilor notificate în data de 1 august 2016.
În acest sens, secretarul de stat Alexandru Potor va participa în cursul lunii februarie la o întâlnire bilaterală tehnică, în care experţii români şi cei ai Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene (DG AGRI) vor clarifica solicitările privitoare la sprijinul cuplat notificat de România în 2016, aferent perioadei 2017 – 2020.
În cadrul întâlnirii a fost agreată posibilitatea întocmirii unui Memorandum cu reprezentanţii crescătorilor de animale şi ai sectorului vegetal pentru susţinerea poziţiei comune de menţinere a sprijinului cuplat, urmând a fi transmis Comisiei Europene cu prilejul negocierilor din data de 8 februarie 2017.


Sursa: MADR-Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Link articol: Consultări cu fermierii pe tema sprijinului cuplat în sectoarele zootehnic şi vegetal


 

În țară Jobs

Anunt concurs – 06.02.2017

  Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunţă concursul de recrutare pentru ocuparea unei funcții publice de execuţie vacante de consilier juridic clasa I gradul profesional superior la Direcția Juridică – Serviciul Legislație și Avize. Data: 17 februarie 2017, ora 10:00, proba scrisă. Sursa: MADR.RO-Posturi scoase la concurs Link articol: Anunt concurs – 06.02.2017  

Locale

Participarea secretarului de stat Alexandru Potor la Consiliul Uniunii Europene (Agricultură și Pescuit)

Alexandru Potor, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a participat în 23 ianuarie 2017 la Consiliul Uniunii Europene (Agricultură și Pescuit), care s-a desfăşurat la Bruxelles, Belgia.
Unul dintre subiectele de pe ordinea de zi a vizat studiul privind impactul concesiilor din acordurile de liber schimb asupra producţiilor agricole. Cu privire la acest subiect, Statele Membre au apreciat pozitiv intensificarea facilitării schimburilor comerciale prin intermediul acordurilor de liber schimb cu apărarea intereselor fermierilor autohtoni, a industriei alimentare și a conceptului european de agricultură. România apreciază demersul Comisiei Europene de a realiza studiul de impact şi solicită continuarea procesului de evaluare şi monitorizare periodică a stadiului implementării acordurilor de liber schimb cu țările terțe pentru a fi în măsură să ne calibrăm interesele ofensive și defensive în vederea îmbunătățirii accesului pe piețele internaționale. În acest context, România se raliază la declarația Franței cu privire la impactul economic cumulativ al acordurilor comerciale viitoare asupra sectorului agricol din Uniunea Europeană, în sensul reducerii limitelor de metodologie ale studiului și creării unui instrument de management pentru cuantificarea rezultatelor negocierilor asupra produselor identificate ca sensibile și asupra sectoarelor vulnerabile, cu ocazia încheierii acordurilor de liber schimb viitoare dintre UE și țările terțe.
Un alt punct important aflat pe ordinea de zi a şedinţei l–a constituit raportul privind situația pieței și pachetul legislativ privind produsele lactate. Comisia a prezentat pachetul pentru sectorul laptelui într-o nuanță pozitivă, precizând că evoluția prețurilor este într-o pantă ascendentă, 25% creștere la prețuri în a 2-a jumătate a anului 2016, untul înregistrează o creștere cu 72% din mai (creștere lunară cu 24%), ajungând la 430€/tonă. Producția de lapte a cunoscut o contracție înregistrând o creștere cu doar 0,7% în noiembrie peste nivelul din 2015, iar la laptele praf degresat se constată o creștere cu 30%. Pentru sectorul cărnii de porc, după anumite dificultăți în 2016 exporturile au rămas constante, preocuparea principală fiind gripa porcină din țările baltice și în Polonia, o piață monitorizată cu atenție de Comisie.
România a prezentat situația pieței locale, arătând că perspectivele par încurajatoare, însă fermierii au trecut prin situații grele, subliniind că în perioada de vârf prețul a fost 11 €/cenți pe litru de lapte, pachetul laptelui a ajutat, dar nu a avut efectul scontat, Comisia nu are multe pârghii de intervenție și în viitor Politica Agricolă Comună trebuie să trateze problematica volatilității prețurilor. De asemenea, Comisia și Statele Membre trebuie să se concentreze pe anticiparea situațiilor de criză, pentru că piața UE este legată la piața mondială. România consideră că Pachetul privind laptele și-a atins scopul într-o oarecare măsură, însă suntem de părere că este nevoie de o implicare mai mare atât din partea Uniunii Europene cât și a Statelor Membre, care să conducă la consolidarea semnificativă a poziției producătorilor pe lanțul alimentar.
Totodată, considerăm că pachetele financiare destinate sectoarelor în contextul crizei de pe piață au fost binevenite, însă au contribuit parțial la redresarea sectoarelor afectate. În cazul României, sectorul lapte și produse lactate, precum și sectorul suine încă necesită intervenții pentru ca producătorii să fie parțial compensați față de pierderile suferite.
***
În marja Consiliului, secretarul de stat Alexandru Potor a avut o întâlnire cu domnul Jerzy Bogdan Plewa, director general al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene (DG AGRI). În cadrul întâlnirii au fost prezentate prioritățile în domeniul agriculturii din Programul de Guvernare și susținerea schemelor de sprijin cuplat notificate de România în 2016, aferente perioadei 2017 -2020. Cu această ocazie, Alexandru Potor a solicitat realizarea unei bilaterale tehnice în care experţii români şi cei ai DG AGRI să lămurească neclarităţile legate de sprijinul cuplat. DG AGRI a răspuns pozitiv, urmând ca în a doua săptămână a lunii februarie să aibă loc această bilaterală.


Sursa: MADR-Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Link articol: Participarea secretarului de stat Alexandru Potor la Consiliul Uniunii Europene (Agricultură și Pescuit)