be_part_of_CSA_Food_News_RomaniaAgricultură susținută de comunitate este un concept nou pentru societatea românească. Pentru a promova acest concept util pentru o dezvoltare durabilă a țăranilor, dar și a consumatorilor a fost creat acest film de prezentare a parteneriatelor de tip CSA.

Am realizat acest film pentru a pune în evidență faptul că de multe ori pierdem contactul cu hrana pe care o consumăm. Majoritatea oamenilor nu știu unde, cum și cine le produce mâncarea. Agricultura intensivă se bazează pe o depersonalizare a hranei și reducerea biodiversității. În film vorbim despre agricultura susținută de comunitate și beneficiile ei, despre importanța de a avea legături directe cu micii producători și de a ne asuma responsabilitatea regândirii modelului dominant de a face agricultură. Mihaela Vețan, președinte Asociația CRIES.

Filmul prezintă într-o manieră concisă principalele avantaje ale consumatorilor și producătorilor care participă în demersuri specifice agriculturii susținute de comunitate. În România, cel mai cunoscut demers de agricultură susținută de comunitate este reprezentat de parteneriatele de solidaritate ASAT (www.asatromania.ro). Acestea presupun dezvoltarea unor relații directe între mici producători și consumatori, interesați de produse sănătoase. Din 2008, parteneriatele ASAT au devenit o soluție participativă, construită de consumatorii și producătorii interesați de dezvoltarea unei relații echitabile, bazate pe încredere și împărțirea riscurilor și beneficiilor unei agriculturi naturale. Parteneriatele ASAT au adunat peste 1500 de familii de consumatori în București, Cluj-Napoca, Odorheiu-Secuiesc, Oradea, Sibiu și Timișoara.

Acest film este realizat în cadrul proiectului Be part of CSA!, co-finanțat prin Programul ERASMUS+ 14/KA2AE/2370. Organizațile implicate în implementarea proiectului sunt TVE (Hungaria), PRO-BIO LIGA (Republica Cehă), URGENCI Network (Franța) și Asociația CRIES (România). Perioada de desfășurare a proiectului este noiembrie 2014 – noiembrie 2016.

 

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Lucian Cuibus

Founder and manager at Food News România.
Sunt absolvent al USAMV Cluj-Napoca, specializarea Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole și al masterului internațional Food Quality Management. Din anul 2013 sunt Doctor în Ingineria Produselor Alimentare, titlu obținut la Alma Mater Studiorum Universitatea din Bologna, Italia.