fresh_food_red-and-yellow-pepper-food_news_romaniaCare este legătura dintre alimentație și depresie? Aceste informații ne sunt dezvăluite într-un  articol aparținând site-ului “La cucina italiana”.                                                                                    

Mâncarea poate afecta starea de spirit? Potrivit numeroaselor studii răspunsul este da. Nivelul mental, psihologic, precum și cel fizic se menține printr-o dietă sănătoasă. O dietă echilibrată dar și anumite alimente cu valori și principii importante nutriționale sunt benefice pentru organism iar ele garantează, de asemenea, la bunăstarea psihologică. Sistemul nervos funcționează pe baza proceselor biochimice care servesc nevoilor de zi cu zi de nutrienți, antioxidanți, proteine, săruri minerale, vitamine și zaharuri care mediaza formarea și restructurarea unor structuri cerebrale.

În Italia, suferă de depresie 15 persoane din 100. Această tulburare poate afecta pe oricine la orice vârstă, deși este mai frecvent întâlnită la persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 44 de ani dar este de două ori mai frecventă la femei și adolescenți. Potrivit datelor din studiul european a epidemiologiei Mental Disorders (Esemed) prevalența de depresie majoră și distimia (tulburarea de dispoziție) este de 4,5% după vârsta de 65 de ani, în timp ce vârsta adultă este cu siguranță cea mai expusă riscului, cu un procent de 10%.

Un studiu realizat de Osservatorio Nutrizionale Grana Padano la mijlocul anului 2015 a investigat obiceiurile alimentare a 500 de persoane, între 18-55 de ani, oferind sfaturi practice pentru cei care doresc să lupte cu disconfortul de la masă. Este important să asigure mai întâi corpul cu mai multe calorii (prin urmare cu mai multă energie) sau alimente ce pot stabiliza nivelul de zahăr din sânge și stimulează neurotransmițătorilor creierului. Produsele alimentare care conțin magneziu, de exemplu, sunt utile în acest sens, deoarece magneziul este un mineral cu un rol ce nu ar trebui să fie subestimat în modul său de a converti zahărul în energie. Studiul pentru împărțirea meselor din cursul zilei, a dezvăluit că, în medie, aproape 15% dintre bărbatți și 10% dintre femei nu servesc micul dejun care este esențial pentru menținerea unui nivel adecvat de energie în timpul zilei și a avea o starea de spirit bună. Cei care mănâncă micul dejun în fiecare dimineață au un nivel de energie mai mare, cu un efect pozitiv asupra stării de spirit. În plus, mai mult de 50% dintre respondenți nu beau niciodată ceai în timp ce 46%  consumă de la două până la trei cești de cafea pe zi, comparativ cu 15% care nu consumă.

Deși fierul este un mineral important ce conduce sângele la creier, studiul a estimat că un aport zilnic cu o medie de 14 mg, nu îndeplinesc cerințele recomandate (aproximativ 18 mg, în special în timpul vârstei fertile), în special pentru femei. Printre mineralele utile pentru depresie, nu trebuie să uităm, de asemenea, zincul și seleniul, care sunt capabile de a modula transmiterea impulsurilor nervoase. Dimpotrivă, absența lor ar favoriza instalarea simptomelor depresive. În lista de alimente antidepresive există, de asemenea cele care conțin vitamina B2 și D, precum și acidul folic, care pot fi găsite în legume cu frunze verzi, spanac și salată și de asemenea, în citrice. Acizii grași polinesaturați pot proteja împotriva depresiei și pot îmbunătăți concentrarea. Peștele este un aliment care nu ar trebui să lipsească de la masă pentru că și consumul lui poate combate depresia. Consumul de orezul brun, pâine integrală sau paste bogate în fibre și magneziu este util în a asigura energia pentru organism, cu toate că studiul a arătat că doar o treime dintre respondenți le consumă cel puțin de două ori pe zi.

Înlocuind mesele bogate cu mesele mici sau gustările în fiecare zi acestea pot stabiliza nivelul de zahăr din sânge. Câteva bucăți de ciocolată neagră de fiecare dată când simțiți nevoia nu strică: studiul Osservatorio Nutrizionale Grana Padano a arătat că 22% dintre respondenți nu mănâncă ciocolată pe când 40% consumă cel puțin o dată pe zi. Puteți păstra sfatul acesta în minte: ciocolata este bună și ne ajută să trăim mai bine.

Sursa: La Cucina Italiana

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Lucian Cuibus

Founder and manager at Food News România.
Sunt absolvent al USAMV Cluj-Napoca, specializarea Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole și al masterului internațional Food Quality Management. Din anul 2013 sunt Doctor în Ingineria Produselor Alimentare, titlu obținut la Alma Mater Studiorum Universitatea din Bologna, Italia.