Un studiu realizat la nivel mondial, arată că apa îmbuteliată în toate colțurile lumii este plină de microplatic, particule mult prea mici pentru a putea fi sesizate.

Acest raport a fost realizat pe un eșantion de 250 de sticle de apă îmbuteliată a 11 branduri de pe Terra. Testele au evidențiat microplastic în 93% din probele prelevate, cu o medie de 325 particule la un litru de apă. Ancheta a fost lansată și ulterior avansată de o organizație nonprofit care utilizează jurnalismul și informațiile științifice pentru investigarea problemelor globale de mediu. Aceștia au declarat că urmările, consecințele acestor constatări sunt temporar ”necunoscute”, în ceea ce privește atacul microplasticului asupra sănătății umane.

Dimensiunea microplasticului depistat în apa îmbuteliată este de aproximativ 5 mm, aproape mărimea unei semințe de susan sau chiar mai mică și provine din multiple surse precum: microbi ce se găsesc frecvent în produse de sănătate și înfrumusețare, potrivit Agenției Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA).

”Știinta Vie” a raportat faptul că oamenii au produs o cantitate estimată de 9 tone de material plastic, de aici se poate întelege că acesta este cel mai întâlnit reziduu depistat în oceanele lumii. În ceea ce privește microplasticul, fiind de dimensiuni foarte reduse, poate evita cu ușurință metodele de colectare sau de filtrare a gunoiului din plastic. Studiile arată că microplasticul se află pretutindeni, fiind prezent și în burta multor specii de viețuitoare subacvatice (NOAA).

 

Potrivit noului raport cu privire la microplastic, acesta are o distribuire pe scară largă în apa potabilă îmbuteliată. Riscurile pe care le aduce sănătății umane sunt de departe a fi cunoscute și depind de cantitățile ce au fost ingerate și de cât timp acestea stagnează în intestinul persoanei în cauză.

Pentru acest studiu, reporterii de la Orb Media au cumpărat baxuri de apă preambalate din 9 țări și 5 continente, examinând branduri distribuite pe plan internațional care includ: Dasani, Evian, San Pellegrino, Nestlé Pure Life and Aquafina.

Microplasticul a putut fi depistat cu ajutorul unei vopsele numită Roșu de Nil, aceasta aderă la plastic și îl face fluorescent atunci când trece printr-un filtru portocaliu și este privit sub o lungime de undă albastru-verde, care permite oamenilor de știință să distingă particulele de plastic din sedimentul format (revista Scientific Reports, Octombrie 2016).

Autorii studiului au filtrat apoi apa la 1,5 microni (0,0015 mm), o arie mai mică decât o celulă roșie din sângele uman și au numărat particulele fluorescente de microplastic prin intermediul unei aplicații numite Galaxy Count. Analiza moleculară a identificat particule cum ar fi polietilenă tereftalat (PET), nailon și polipropilenă în cantități de până la 10.000 de particule per 34 uncii de fluid (1 litru) în apa testată.

            Cu toate acestea, producătorii de apă îmbuteliată contactați de OM cu privire la cercetările și rezultatele studiului, au susținut că aceștia au supraestimat cantitatea de microplastic din sticle, iar unele dintre branduri, precum Nestlé și-a predat propriile rezultate ale testelor din șase sticle de apă care conțineau “între zero și cinci particule de plastic pe litru” la raport.

            Preocupările legate de ingerarea microplasticului se datorează capacității acestora de a acumula concentrații mari de poluanți, printe care enumerăm: bifenili policlorurați (PCB) și hidrocarburi aromatice policiclice (HAP), care pot fi absorbite în țesutul intestinal (Autoritatea pentru Siguranța Alimentară, Iunie 2016).

            Pentru distribuirea cât mai rapidă a rezultatelor, OM a colaborat cu organizațiile mass-media din 10 țări – Regatul Unit, Canada, Spania, Finlanda, Bangladesh, Brazilia, Suedia, Germania, Indonezia și India, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) s-a autosesizat și se pregătește să “lanseze o revizuire” în ceea ce privește microplasticul și impactul acestuia asupra sănătății publice.

Bibliografie:

Livescience.com

Orbmedia.org

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Denisa Pînzariu

Am absolvit Facultatea de Știința și Tehnologia Produselor Alimentare din cadrul USAMV Cluj-Napoca, specializarea CEPA (Controlul și Expertiza Produselor Alimentare).
Sunt o persoană optimistă, veselă, căreia îi place să ajute oamenii și mai mult decât atât să îi facă să zâmbească, totodată consider că abmiția și devotamentul sunt printre primele lucruri care mă definesc.
Îmi place să cred că printr-o alimentație sănătoasă și un regim de fericire zilnic, viața poate avea o întorsătură benefică, una care să ne arate și ”partea sa de roz”, așa că ... să nu uităm ...”suntem ceea ce mâncăm”!