Autentificarea si falsificarea vinurilor

Calitatea vinurilor

Conceptul de “calitate a vinurilor”, faţă de alte produse, este destul de greu de definit datorită caracterului complex şi interpretării sale subiective, dar conţine totuşi câteva elemente precise şi, în prezent, unanim acceptate. Calitatea se referă în primul rând la condiţiile de autenticitate şi de tipicitate din ce în ce mai sever reclamate de către consumatori. Vinul trebuie să se caracterizeze prin personalitate şi să poarte amprenta specifică imprimată de factorii care stau la baza realizării sale: soiul, condiţiile naturale si tehnologia de producere. Deseori se pune întrebarea dacă un vin care a suferit diferite tratamente este un vin natural. Vinul este cu siguranţă un produs al naturii, dar este pus în valoare de către om prin intermediul unor tehnici şi practici autorizate. Folosirea acestora în limitele stabilite de lege şi într-o măsură care să îi afecteze cât mai puţin compoziţia şi însuşirile primare, nu constituie o operă frauduloasă.
Compoziţia fizico-chimică este dependenţa de soi, factorii ecologici, gradul de maturare şi starea de sănătate a strugurilor, condiţiile de producere şi de păstrare, varstă etc. Componentele vinului au origini diferite şi anume: strugurii, fermentaţia alcoolică şi alte fermentaţii, procesele fizico-chimice ce au loc in timpul maturării şi invechirii, o serie de substanţe utilizate la corijarea, conservarea şi condiţionarea musturilor şi vinurilor, precum şi cele provenite de la contactul cu utilajele şi vasele de depozitare.
Autentificarea vinurilor şi a celorlalte băuturi alcoolice pe bază de struguri şi vin urmăreşte următoarele obiective principale:

  •  identificarea originii geografice;
  •  identificarea soiului viţei de vie de la care provine;
  •  identificarea varstei vinului;
  •  identificarea tehnologiei de obţinere;
  •  identificarea manoperelor frauduloase.

Post Author: Ing. Raluca Borsa

Ing. Raluca Borsa
Mă numesc Raluca Borsa, inginer în industria alimentara și sunt preocupată de nutritie și de un stil de viață sănătos. Mie îmi place să trăiesc dăruind fiecărei persoane care îmi iese în drumul vietii câte puțin din ceea ce sunt și din ceea ce am învatat până acum și cred că ne definim prin ceea ce facem pentru oamenii din jurul nostru. Fiecare dintre noi merităm să fim informați deoarece cunoașterea înseamnă putere. Consider că în viata trebuie să păstram un echilibru pentru a avea succes, asa că trebuie să avem grija de mintea, trupul și sufletul nostru. “Fiecare om este autorul propriei sale sănătăți sau boli” - Buddha.

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Negru Ioan Recent comment authors

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Subscribe  
Anunță-mă dacă sunt
Negru Ioan
Vizitator
Negru Ioan

Vreau sa stiu procesul tehnologic de producere s vinului spumant. Daca cineva il cunoaste il rog sa mi-l faca cuniscut! Multumesc!
Articol interesant si chiar util pt.toti consumatorii de vin.