mici_food_news_romania_cuibusConform Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, în cadrul controlului oficial, în data de 30.05.2013, au fost prelevate de la un depozit de produse congelate, 5 probe din carne  preparată “ mici”, produsă de o unitate de procesare a cărnii din judeţul Neamţ.

Conform declarației directorului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, Mihai Terecoasă, în data de 7 iunie, s-a depistat prezenţa Salmonella spp. în probele analizate. Imediat a fost declanşată alerta prin Sistemul de Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje. Din primele date ale anchetei a rezultat că depozitul de produse congelate a recepţionat, în data de 29.04.2013, cantitatea de 840 de kg de carne preparată “mici”. Din această cantitate, până la data de 7 iunie, a fost livrată, în 23 de judeţe, o cantitate de 635 de kg..
La data controlului, au fost  reţinute oficial în depozitele din judeţul Prahova 205 kg de produs, care se  aflau în stoc.

Proba a fost trimisă la un laborator din Bucureşti “pentru tipizare”, a precizat şeful DSVSA Prahova. Analizele pentru tipizarea Salmonella spp durează între 7 şi 10 zile.

Întregul lot contaminat cu Salmonella a fost pus sub sechestru, iar inspectorii sanitar-veterinari au demarat acţiunea de reţinere oficială ( a caserolelor cu mici provenite din depozitul din Ploieşti -n.r.) prin direcţiile sanitar-veterinare din cele 24 de judueţe”, a adăugat Tecoasă.

De asemenea, DSVSA Prahova a notificat prin SRAFF, DSVSA din judeţele în care a fost distribuit produsul respectiv, care au declanşat, la rândul lor, procedura de reţinere oficială .

Ancheta este în desfăşurare, iar rezultatele urmează a fi făcute publice după finalizare.

UPDATE:

ANSVSA a finalizat alerta SRAAF, declanşată în data de 30.05.2013, privind suspiciunea contaminării produsului “Mici cu carne de pasăre Delicia“ cu Salmonella spp.
Analizele pentru tipizare, realizate de Institutul de Igienă şi Sănătate Publică din Bucureşti, au arătat că serotipurile de Salmonella depistate de laboratorul din cadrul DSVSA Prahova  nu sunt patogene şi nu prezintă risc pentru sănătatea publică.
Cantitatea de produs reţinută oficial de către inspectorii sanitari veterinari, conform procedurilor, până la sosirea buletinului de confirmare emis de Laboratorul Naţional de Referinţă, va fi returnat la producător unde va fi supus unui tratament termic sub supraveghere sanitară veterinară, care să garanteze distrugerea Salmonellei.
Verificările, efectuate la unitatea de procesare din judeţul Neamţ, au indicat faptul că materia primă nu provenea din România. Operatorul economic a informat furnizorul, iar restul de materie primă existentă în stoc a fost dirijat spre procesare termică, conform procedurii aplicabile în cazul depistării tulpinilor nepatogene de Salmonella spp. în alimente.

Sursă info:

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Lucian Cuibus

Founder and manager at Food News România.
Sunt absolvent al USAMV Cluj-Napoca, specializarea Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole și al masterului internațional Food Quality Management. Din anul 2013 sunt Doctor în Ingineria Produselor Alimentare, titlu obținut la Alma Mater Studiorum Universitatea din Bologna, Italia.