Barbecue_sausages_and_burgers_carnati_consum_de_carne_romania_food_news_romaniaConsumul de carne în România a explodat în ultimii ani, ajungând la o medie de 60 de kg carne de porc și peste 10 kg de mezeluri anual. Productia de carne de porc a crescut cu 10,3% în luna noiembrie 2013, comparativ cu luna octombrie, până la 31.411 tone, în condițiile în care și sacrificările de porcine au înregistrat un plus de 8,1%, totalizând 387.000 de capete, potrivit datelor provizorii anunțate de Institutul National de Statistica (INS).  Nu de multe ori proveniența acestor produse este îndoielnică, iar calitatea lor este slab controlată; acest lucru s-a putut observa în urma diverselor scandaluri care au ieșit la iveală în ultimii ani. Evaziunea fiscală în acest sector este de două miliarde de euro, estimează specialiştii. Peste 60% din produsele din carne comercializate în România ajung pe piaţa neagră.

Zilnic, românul consumă peste 546 de grame de cereale – aici intrând produsele de patiserie şi panificaţie, 269 de grame de cartofi, 477 de grame de legume, 173 de grame de fructe, 22 de grame de zahăr, aproape 50 de grame de grăsimi – dintre care 40 de grăsimi vegetale şi 9 de grăsimi animale, 613 grame de lapte, o jumătate de ou, 12 grame de peşte şi 164 de grame de carne – dintre care 20 de grame de carne de vită, 52 de pasăre şi 92 de grame de carne de porc, potrivit calculelor gândul obţinute în urma datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Statistică.

Cifrele Institului Naţional de Statistică arată că din totalul de 3.147 de kilocalorii consumate zilnic, 833 provin din surse de origine animală, 103 sunt proteine, peste 98 de kilocalorii provin din grăsimi şi 440 din carbohidraţi. În același timp România este codaşă la consumul de fructe, cu doar 7 kg de portocale, 5 kg de mere şi 2 kg de pere pe locuitor pe an.

„Zilnic trebuie să mâncăm cel puţin 400 de grame de fructe şi legume. Acestea asigură organismului vitamine, minerale şi antioxidanţi – nutrienţi care protejează organismul de boli precum cele cardiovasculare şi chiar cancer”, indică specialistul în nutriţie prof. dr. Mencinicopschi.

Directorul Institutului de Cercetări Alimentare, prof. dr. Mencinicopschi, ne spune că:

Practic mâncăm prea multe produse de panificaţie şi carne de porc. În plus, grăsimile rele abundă în dieta zilnică. Un regim echilibrat trebuie să cuprindă 55 la sută carbohidraţi, 15 la sută proteine şi 30 la sută grăsimi. Zilnic trebuie să mâncăm cel puţin 400 de grame de fructe şi legume. Acestea asigură organismului vitamine, minerale şi antioxidanţi – nutrienţi care protejează organismul de boli precum cele cardiovasculare şi chiar cancer”.

Agentia Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), agenția de cercetare a cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, a evaluat carcinogenitatea consumului de carne roșie și carne procesată. Un grup de lucru de 22 de experți din 10 țări au clasificat consumul de carne roșie și carne procesată ca fiind cancerigene pentru om.

Mai jos puteți urmări 3 prezentări ale doctorului Ovidiu Chiș despre consumul de carne.

Bibliografie:

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Lucian Cuibus

Founder and manager at Food News România.
Sunt absolvent al USAMV Cluj-Napoca, specializarea Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole și al masterului internațional Food Quality Management. Din anul 2013 sunt Doctor în Ingineria Produselor Alimentare, titlu obținut la Alma Mater Studiorum Universitatea din Bologna, Italia.