colorful-crates-1363446-mBisfenol A este un compus chimic utilizat frecvent în combinație cu alți produși chimici pentru a produce ambalaje din plastic sau cauciucuri. Astfel, putem regăsi bisfenol A sau urme de bisfenol A (BPA) în ambalaje pentru păstrarea produselor alimentare, butelii pentru băuturi, biberoane, veselă de plastic. Reziduuri de BPA se regăsesc si în stratul protector al conservelor metalice. BPA poate migra în cantități mici din ambalaj în produsul alimentar.
Un studiu recent a fost publicat în FASEB Journal referitor la posibilul impact a BPA asupra apariției intoleranțelor alimentare. Studiul a fost efectuat de un grup de cercetători din Institutul Național de Cercetări Alimentare, Toulouse, Franța. Rezultatele au demonstrat că expunerea perinatală (in utero și în timpul alăptării), în cantități mici, a șoarecilor, influențează dezvoltarea sistemului imunitar și predispune descendenții săi la apariția unei intoleranțe alimentare la vârstă adultă.
La nivel european, conținutul de bisfenol A în ambalaje este reglementat de regulamentul UE 10/2011 si este de 0,6 mg/kg. Conform acestui regulament, este interzisă utilizarea bisfenol A la fabricarea biberoanelor din policarbonat pentru bebeluși. La începutul anului 2014, Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) a redus doza zilnică admisă (DZA) de bisfenol A de la 50 micrograme/kg de greutate corporală la 5 µg / kg !
În prezent, autoritățile franceze sunt singurele autorități din Europa care au luat decizia de a interzice, începând cu 1 ianuarie 2015, prezența bisfenolului A în ambalaje. Care sunt consecințele acestei decizii? Toți producătorii de ambalaje care conțin bisfenol A vor încerca să-și extindă intens piața de desfacere în țările unde prezența acestui compus chimic în ambalaje nu este interzisă. Printre acestea se numără și România. Ce ar putea face în acest caz producătorii sau distribuitorii din sectorul agroalimentar care țin mult la sănătatea consumatorilor săi? Să ceară furnizorului de ambalaje un document care să ateste absența bisfenolului A. Din păcate, în magazin, consumatorul nu poate ști, dacă ambalajul în cauză conține această substanță sau nu. Aceasta ar trebui să fie responsabilitatea autorităților, producătorilor și distribuitorilor.
În acest moment, Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) nu s-a pronunțat încă asupra eventualelor riscuri ale bisfenol A asupra sănătății în funcție de nivelul de expunere a consumatorilor. Acest aviz urmează să apară la sfârșitul anului 2014 pentru ca apoi autoritatea (EFSA) să asiste Comisia Europeană în luarea unei decizii la nivel comunitar.

Surse:

  • Food intolerance at adulthood after perinatal exposure to the endocrine disruptor bisphenol par Menard, S., Guzylack-Piriou, L., Leveque, M., Braniste, V., Lencina,C., Naturel, M., Moussa, L., Sekkal, S., Harkat, C.,Gaultier, E., Theodorou, V., Houdeau, E. A. The FASEB Journal, août 2014.
  • Regulamentul UE 10/2011
  • EFSA
  • Youtube
0 0 votes
Article Rating

Scris de

Tatiana Borodin

Absolventă a facultății de tehnologie alimentară a UTM, filiera francofonă, din Chișinău, titulară a diplomei de master Erasmus Mundus '' Food Identity''. Experiență în domeniul de producție și calitate agroalimentară, fast food și retail.
Profil personal: experiență lingvistică și multiculturală confirmată de-a lungul anilor de studii și de activitate profesională.
În prezent: Euro Consultants România, consultant în domeniul agroalimentar (legislație, etichetare, sisteme de calitate, lanțuri scurte de aprovizionare, dezvoltarea produselor locale, etc).