Conducerea MADR a primit vizita unei delegaţii parlamentare din Cehia

În data de 9 mai 2017, la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, conducerea MADR a primit vizita unei delegaţii parlamentare din Cehia.

Scopul principal al vizitei a fost acela de a identifica punctele de interes reciproc în vederea unei abordări comune a Politicii Agricole Comune (PAC) la nivelul Uniunii Europene.

România și Cehia au o relaţie specială, de-a lungul timpului existând problematici susținute de ambele părți la nivelul Uniunii Europene cu privire la PAC, vânzarea terenurilor agricole, dezvoltarea fermelor familiale la nivel european, riscurile referitoare la boli şi dăunători pe care fermierii trebuie să le depăşească, volatilitatea pieţei, schimbările climatice, identificarea de soluţii pentru fermieri în contextul embargoului impus de Rusia, BREXIT etc.

În privinţa priorităţilor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a fost subliniată importanţa finalizării campaniei de depunere a cererilor la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, depunerea proiectelor pentru investiţii în mediul rural prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, precum şi programele naţionale pregătite, pe de o parte pentru acoperirea necesarului pe piaţa internă şi, pe de altă parte, pentru recuperarea deficitului din balanţa comercială cu produse agroalimentare şi crearea de noi locuri de muncă.

Astfel, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale are în vedere programe pentru adăugarea de valoare producţiei primare, să poată valorifica, de exemplu, cerealele sub formă de lapte sau carne.

De asemenea, se are în vedere dezvoltarea proiectelor în zona montană, dezvoltarea cercetării şi a transferului de informaţii, modalităţi pentru revigorarea satului românesc şi reîntinerirea acestuia, soluţii pentru asocierea fermierilor, accesul la finanţare al fermierilor prin programele naţionale şi fondurile europene destinate investiţiilor în mediul rural.

La rândul lor, reprezentanţii delegaţiei parlamentare din Cehia au afirmat că şi ţara lor exportă materie primă, fără valoare adăugată, în special cereale şi oleaginoase, îndeosebi către Germania, observând similarităţile cu România în această privinţă.

De asemenea, oaspeţii din Cehia au subliniat că împreună cu România trebuie să identifice ţelurile comune în vederea obţinerii independenţei şi securităţii alimentare și poziții comune referitoare la noua PAC. În acest sens, au precizat că producția internă acoperă 50% din necesarul de consum al cărnii de porc, respectiv 60% din necesarul de carne de pasăre.

Partea cehă a subliniat existența unui interes crescut pentru mediul rural, în acest sens au menționat activitatea deosebită și cu rezultate a Asociației pentru revigorarea satelor, alcătuită din primarii micilor orașe și comune care au rolul de a face satele atractive pentru tineri. Finanțarea asociației se face de către membrii ei prin diferite proiecte finanțate de la buget și fonduri comunitare.

La finalul întâlnirii s-a concluzionat că România și Cehia au o bună colaborare care, însă, poate fi lărgită pe noi teme de interes, inclusiv schimbul de expertiză.


Sursa: Comunicare – Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Link articol: Conducerea MADR a primit vizita unei delegaţii parlamentare din Cehia


 

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Redactia FNR

Domeniul agro-alimentar sub lupa specialiștilor!