cuisoare_food_news_romaniaSyzygium aromaticum, cunoscută sub denumirea de cuișoare, este o plantă tot mai studiată în special pentru activitatea antioxidantă, antimicrobiană, antimicotică etc. Cuișoarele, unul din cele mai valoroase condimente este folosită de secole cu rol conservant și pentru uz medicinal. Planta este originară din Indonezia , dar în prezent se găsește și în țări precum Brazilia, Bahia.

Condimentele în general , oregano, mentă, scorțisoara, cuișoare ,sunt folosite pentru proprietătilelor la conservarea produselor, dar și cu scop medicinal. Sunt cunoscute pentru proprietățile antioxidante, antimicrobiene, antivirale, anticancerigene și antimicotice.
Principalii compuși izolați din acestă planta au fost în special compuși fenolici, cum ar fi, flavonoide, acizi hidroxibenzoici, acizi hidroxicinamici, hidroxifenil propene etc.
Eugenolul este principalul compus care se găsește în cuișoare, pe lângă acidul galic, cafeic,ferulic, salicilic.

Activitatea antioxidantă
Eugenolul are capacitatea de a ceda un atom de hidrogen, pentru a forma compuși stabili, care ajută la inactivarea oxidării. Moleculele de eugenol au o structură conjugată de catene de carbon cu nucleu aromatic, care se găsesc și în resveratrol, un compus polifenolic foarte cunoscut și studiat.
Antioxidanții sunt foarte importanți deoarece previn formarea radicalilor liberi în organism. Sunt folosiți în tratamente, pentru memorie deficitară. Sunt studii demostrate care atestă că uleiul esențial de cuisoare ajută memoria și deficitul de învătare. Extractele de cuișoare sunt folosite si ca antioxidanți alimentari. Se poate folosi în compoziția ambalajelor antioxidante.

Activitatea antimicrobiană
Această funcționalitate a fost demostrată pe mai multe tipuri de bacterii cum ar fi: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Listeria monocitogenes etc.
A mai fost demostrată și acțiunea cuișoarelor asupra candidozei. Rezultatele au arătat că ar putea fi folosit ca și antimicotic, tratament sau profilaxie, împotriva candidozelor vaginale.
Pe lângă toate acestea a fost fost testat și pentru Helicobacter pylori, rezultatele fiind foarte favorabile, eugenolul inhibând 31 de tulpini de H. Pylori.
Alte beneficii ale acestui condiment ar fi:
-utilizarea acestuia ca și analgezic înca din seculul 13
-inhibă sinteza ADN-ului viral
-împreuna cu acyclovirul are o acțiune sinergică antiherpetică
-sunt multe studii care se efectuază pentru activitatea anticancerigenă, citotoxice și genotoxice
-ar putea fi folosit în agricultura ca și insecticid și larvicid
În urma tuturor studiilor momentan efectuate, cuișoarele reprezintă o plantă minune cu multe beneficii și întrebuințări fiind tot mai mult folosită în industria farmaceutică și alimentară.

Bibliografie
1. Shan B, Cai YZ, Sun M, Corke H. Antioxidant capacity of 26 spice extracts and characterization of their phenolic constituents. J Agric Food Chem. 2005;53(20):7749–7759. [PubMed]
2. Kamatou GP, Vermaak I, Viljoen AM. Eugenol–from the remote Maluku Islands to the international market place: a review of a remarkable and versatile molecule. Molecules. 2012;17(6):6953–6981.[PubMed]
3. Filho GA, Cesar JO, Ramos JV. Itabuna: CEPLAC; 2013. [Cravo from India] [Online] Available from: http://www.ceplac.gov.br/radar.htm. [Accessed on 21st April, 2013]. Portuguese.
4. Oliveira RA, Oliveira FF, Sacramento CK. [Essential oils: prospects for agribusiness spices in Bahia]Bahia Agric. 2007;8(1):46–48. Portuguese.
5. Oliveira RA, Reis TV, Sacramento CK, Duarte LP, Oliveira FF. Volatile chemical constituents of rich spices in eugenol. Rev Bras Farmacognosia. 2009;19(3):771–775.

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Ing. Cecilia Lavinia Simionaș

Sunt inginer și sunt mandră de acest lucru. Meseria pe care o urmăm este la fel de importantă ca și cea a medicilor deoarece de calitatea muncii nostre depinde sănătatea consumatorilor. Din păcate tendința este de a consuma fără a cunoaste, iar marketingul e făcut să păcălească cumparătorul cu numele și cu calitatea acestuia. Un consumator educat va ști întodeauna ce să aleagă și ce nu. Sper ca împreună să putem înțelege acest sistem, și să știm să alegem ce să mâncăm, cum să mâncăm și cum sunt produse alimentele pe care la consumăm.