Dominique Frerard_bucatar_artist_food_news_romaniaDomnul Dominique Frérard este bucătar șef, deținător al titlu Maître cuisinier de France și chef la restaurantul « Les Trois Forts » al Hotelului Sofitel din Marsilia. Îndrăgostit de aromele din sudul Franței și un mare călător, el a acceptat să fie patronul spiritual  al primei ediții a „Fête de la gastronomie”, care se va desfășura la București din 26 până pe 28 septembrie 2014.
Domnul Frérard va participa la mai multe evenimente organizate cu această ocazie de partenerii „Fête de la gastronomie”.

Meseria mea, pasiunea mea

Am ales Mediterana  din dragoste pentru soarele din Sudul Franței, care atât de călduros m-a primit.

Născut la Vouziers, un oraș micuț din nordul Franței, situat la 200 de kilometri de Paris, am decis să rup tradiția familiei  de a lucra în domeniul transporturilor pentru a îmbrățișa o meserie „a papilelor gustative”.

Influențat de felul în care găteau mama mea și bunica mea, am știut foarte repede că „universul oalelor” va fi al meu. Tatăl meu mi-a insuflat valoarea muncii, rigoarea și modestia.
Ucenicia mea a început într-un sat mai puțin cunoscut din apropiere de Nisa, Saint Martin Vésubie, în bucătăria domnului Poillot, unde în mod oficial am tăiat legăturile cu zona mea natală, regiunea Ardennes.
Ghidat de Chef-ul Alain Gigant, Chef la Hotel du Club à Cavalière am prins gustul acestor arome provensale cu accente însorite.
Amândoi m-au făcut să abandonez untul în favoarea uleiului de măsline  de care am fost cu totul și cu totul fermecat și trebuie să recunosc că, de atunci, cred chiar că am ulei de măsline
După ce mi-am șlefuit identitatea în mai multe locuri, Marsilia a fost locul în care am găsit o adevărată Familie.
Chef executiv la Sofitel Luxury Marseille Vieux Port de 20 de ani ; Maître Cuisinier de France și membru al Academiei Culinare Franceze, semăn în mod ciudat cu acest oraș, fără îndoială cosmopolit, cu un caracter impetuos, dar mereu generos și sensibil.
Pentru că în sinea mea sunt un hedonist, masa constituie pentru mine un moment de plăcere, de convivialitate și schimburi, punctat în mod delicios de momente prețioase…
Evenimentele de promovare culinară pe care am șansa de a le efectua pe diferite continente, îmi aduc bucurie, fericite și descoperiri de culturi și gusturi diferite.
Sunt mândru să duc, în valizele mele, frumoasa Provence. De asemenea, sunt mândru  să port cu mine în călătorii această bucătărie a soarelui, a culorii, a gustului, care vorbește în felul ei de frumoasa noastră regiune,  ca și când am auzi cântecul greierilor.
O bucătărie simplă, făcută din produse de sezon și de proximitate, o bucătărie „care cântă”, cum se spune în Provence, fie că este cu produse marine sau de pe uscat.
Sper ca aceste diferite instantanee gurmande împărtășite vă vor trezi dorința de a veni să descoperiți Provence, cu lavandă, busuioc, cimbru, rozmarin, salvie, cu măslini, cu miere, cu flori ; cu diferitele noastre podgorii, cu marea, cu golfurile etc., în fine, cu tot ceea ce ilustrează aceste tablouri care fac parte din Provence …

Dominique Frérard – Maître Cuisinier de France

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Lucian Cuibus

Founder and manager at Food News România.
Sunt absolvent al USAMV Cluj-Napoca, specializarea Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole și al masterului internațional Food Quality Management. Din anul 2013 sunt Doctor în Ingineria Produselor Alimentare, titlu obținut la Alma Mater Studiorum Universitatea din Bologna, Italia.