Etichetarea produselor alimentare

Menţiuni obligatorii

Menţiunile obligatorii trebuie să fie uşor de înţeles şi vizibile, lizibile şi, după caz, indestructibile. Înălţimea «x» caracterelor trebuie să fie de cel puţin 1,2 mm (exceptând ambalajele sau recipientele de mici dimensiuni).

Menţiunile obligatorii sunt:

  • denumirea;
  • lista ingredientelor;
  • substanţele are provoacă alergii sau intoleranţă (arahide, lapte, muştar, peşte, cereale ce conţin gluten etc.);
  • cantitatea anumitor ingrediente sau categorii de ingrediente;
  • cantitatea netă de produs alimentar;
  • data durabilităţii minimale sau data-limită de consum;
  • condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare;
  • numele sau denumirea comercială şi adresa operatorului sau a importatorului;
  • ţara de origine sau locul de provenienţă pentru anumite tipuri de carne, pentru lapte sau în cazurile în care omiterea acestui tip de informaţii ar putea induce cumpărătorul în eroare;
  • instrucţiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar;
  • pentru băuturile care conţin mai mult de 1,2 % de alcool în volum, concentraţia alcoolică dobândită;
  • o declaraţie nutriţională.

Menţiunile obligatorii privind denumirea, cantitatea netă şi concentraţia alcoolică dobândită sunt incluse în acelaşi câmp vizual.

Menţiunile obligatorii trebuie înscrise într-o limbă uşor de înţeles de către consumator, şi, dacă este nevoie, în mai multe limbi.

Omisiunea anumitor menţiuni obligatorii

Sunt prevăzute dispoziţii speciale pentru:

  • buteliile de sticlă reutilizabile;
  • ambalajele de mici dimensiuni;
  • etichetarea nutriţională a produselor alimentare enumerate în Anexa V;
  • băuturile care conţin mai mult de 1,2 % de alcool în volum.

Post Author: Lucian Cuibus

Lucian Cuibus
Founder and manager at Food News România

Leave a Reply

Fi primul care comentează !

Anunță-mă dacă sunt
avatar
wpDiscuz