heidi_chocolate_food_news_romaniaDin păcate producătorii de ciocolată din România au dispărut odată cu intrarea pe piață a marilor mărci din alte țări și astfel consumatorul român este privat de o concurență adevărată și în acest domeniu. Astăzi de exemplu, Consiliul Concurenţei și-a dat acceptul pentru ca Heidi Chocolat să fie preluată de către Kandia-Dulce, controlată de către familia austriacă Meinl, care deţin singurele două fabrici mari de ciocolată care mai funcţionează în România, ambele situate în Bucureşti. Cele două companii vor fi coordonate de către KEX Confectionery SA, societate nou înființată în 6.02.3013. Cifra de afaceri cumulată a celor două companii se ridică la aproximativ 43 milioane de euro. Kandia este la a doua tranzacţie de acest fel, după ce în 2011 a preluat și Supreme Chocolat, producătorul mărcii Primola. Kex Confectionery SA face parte din grupul Kex, fiind deținută de KEX Confectionery Limited (99,99%) și de către Oryxa Capital GP Limited (0.01%). Prin achiziția întregii participații ăn Heidi, grupul KEX dorește să intre pe segmentul pieței produselor din ciocolată, segmentul premium, precum și să intensifice activitatea de export. Pe lângă Kandia și Heidi Chocolate din București, mai există în Timișoara o fabrică de napolitane deținută de Nestle.

consum_ciocolata_romania_europa_food_news_romaniaAstfel România devine doar o țară de desfacere pentru producătorii mari de ciocolată și alte produse zaharoase. Anul trecut, românii au consumat aproximativ 1,87 kilograme de ciocolată pe cap de locuitor,  faţă de Elveţia, care este lider european, cu 10 kilograme pe cap de locuitor și de două ori mai puțin decât italienii, potrivit statisticilor Eurobarometru.

Bibliografie

Consiliul Concurenței

ZF

Heidi Chocolate

Alpha Galileo Fondation

Caobisco.eu

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Lucian Cuibus

Founder and manager at Food News România.
Sunt absolvent al USAMV Cluj-Napoca, specializarea Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole și al masterului internațional Food Quality Management. Din anul 2013 sunt Doctor în Ingineria Produselor Alimentare, titlu obținut la Alma Mater Studiorum Universitatea din Bologna, Italia.