In ce stadiu a ramas infiintarea fondului mutual pentru fermieri

De mai multi ani, zeci de proiecte legislative pentru formarea unui fond mutual au fost propuse atat de oficiali, precum si de reprezentantii fermierilor. Din pacate, nici pana la acest moment, legea pentru organizarea unui fond mutual nu a fost agreata de toate partile. O recunoaste chiar ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Fondul Mutual, din primavara si pana acum, a avut cel putin 20 de proiecte si toate au fost refuzate de unii sau de altii. Ultima discutie am avut-o pe proiectul transmis la semnat in alte ministere, iar Ministerul Justitiei are o multime de observatii. Probabil ca nu il vom semna anul acesta. Ministerul Agriculturii a venit cu aceste propuneri pe care le-am tot modificat dupa intalnirile cu fermierii. Prezentam un proiect, il discutam cu ei, erau nemultumiti, mai cereau ceva si tot asa. Ultima varianta pe care au cerut-o si au agreat-o in grupul de lucru a fost aceea in care au vrut sa implice statul pe cativa ani si, ulterior, dupa ce functioneaza Fondul Mutual, sa il lasam complet in mainile fermierilor. Din pacate, nici aceasta varianta nu a avut succes in final, desi in grupul de lucru majoritatea fermierilor a fost de acord, iar acum avem foarte multe observatii”, a declarat Achim Irimescu, pentru Agerpres.

Anul acesta, in octombrie mai exact, Ministerul Agriculturii publicase pe propriul site un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care se reglementeaza infiintarea si functionarea Sistemului national mutual agricol de gestionare a riscurilor.

Fermierii ar urma sa fie obligati sa cotizeze o anumita suma/procent din subventiile pe care le primesc, pentru constituirea fondului mutual.

Presedintele LAPAR, Laurentiu Baciu, considera ca un fond mutual nu poate functiona adecvat fara obligativitatea cotizarii, deoarece, prin acest lucru fondul ar avea resursele necesare pentru a oferi despagubiri.

„Fermierul niciodata nu o sa cotizeze de buna voie, ci doar cand ii crapa maseaua. Nici nu poate functiona un fond mutual adevarat fara obligativitate, adica sa stii ca vei avea cotizatiile incasate, deoarece suma este destul de mare, de buna voie nu va da nimeni, ci doar atunci cand i se intampla (paguba, n.r.). Constituirea mai mult fonduri este practic ineficienta. Trebuie un fond mutual puternic, cu o cotizatie serioasa, incasata la timp, pentru ca fondul sa fie intr-adevar de ajutor fermierilor in caz de nevoie”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR.

Prin intermediul unui fond mutual, fermierii vor putea fi protejati integral si de alte riscuri decat cele acoperite de firmele de asigurari (seceta, inghet), despagubirile fiind acordate atat din contributiile membrilor, precum si din fondurile PNDR 2014-2020, care are prevazute circa 200 de milioane de euro pentru a acoperi pagubele din agricultura.


In ce stadiu a ramas infiintarea fondului mutual pentru fermieri
Source: Știriagricole.ro-Portalul agriculturii romanesti

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Redactia FNR

Domeniul agro-alimentar sub lupa specialiștilor!