Foto-Mihai-Visan_expoalim_food_news_romaniaPe 27 septembrie 2013 se va desfasura la Iasi Conferinta pentru Industria Alimentara: “Calitatea alimentelor, adaptabilitate, nevoi si asteptari”, la care va fi prezent Mihai Visan, Director Executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC). Acesta va sustine o prezentare despre „Situatia industriei carnii din Romania”. Intr-un interviu acordat pentru noi, Mihai Visan ne-a vorbit despre importanta piatei carnii din Moldova, dar si despre problemele cu care se confrunta cei care activeaza in acest domeniu.

REPORTER: Cum este perceputa piaţa carnii din Regiunea de Nord-Est, prin ce se diferenţiaza de altele?
Mihai Visan: As sublinia faptul ca, din punctul nostru de vedere, este o zona cu un specific de producţie de bovine, carne de vita, unde inca suntem deficitari, general vorbind, iar pentru industria carnii este de mare interes acest specific.

REPORTER: Care sunt marile probleme cu care se confrunta la ora actuala procesatorii mici, dar şi cei mari?
Mihai Visan: Noi punem intotdeauna pe primul plan economia subterana. Este o problema foarte mare şi in permanenţa atragem atenţia şi facem apel la autoritaţi sa faca tot ceea ce este posibil pentru restrangerea acestui fenomen, care nu afecteaza numai incasarile la buget, ceea ce se observa la prima vedere, ci aduc in faţa consumatorului produse de o calitate şi o siguranţa indoielnice.

REPORTER: Exista pe piaţa o problema in ceea ce priveşte produsele eco/bio. Cat la suta din produsele din carne de pe piaţa din Romania sunt intr-adevar bio/eco şi cate sunt sub influenţa campaniilor de marketing/PR?
Mihai Visan: Este o problema cat se poate de reala şi este vorba de o concurenţa neloiala pe care industria mare nu o resimte ca atare. insa, daca nu suntem serioşi, e pacat pentru ca se demonetizeaza o noţiune cu priza la public, chiar la un public cu ceva mai puţini bani in buzunare, cum sunt romanii. Dar trebuie sa fim serioşi şi cred ca autoritaţile de control trebuie sa faca mai mult aici. (…) E bine sa pastram blazonul acesta şi intr-adevar pe piaţa sa existe produse certificate, bine controlate.

REPORTER: Ce ar trebui sa aiba in vedere un consumator cand işi alege produsele din carne pentru consum?
Mihai Visan: Consumatorul trebuie sa-şi faca bine socoteala ce vrea, in funcţie de bugetul de care dispune, pentru ca din cauza acestui buget modest consumul la noi este departe de cel din Uniunea Europeana. El trebuie sa-şi atinga cat poate de bine doua deziderate: primul – de a se hrani şi al doilea – de a obţine valoarea pe care o cheltuie: este uşor sa scapam tentaţiei de a cumpara produse foarte ieftine şi, aparent, la fel ca celelalte. Sigur, trebuie sa se uite pe etichete, trebuie sa vada cum e cu termenul de valabilitate, ceea ce putem inţelege noi, consumatorii, din ce gasim pe acele etichete. Şi, de asemenea, aş mai sfatui consumatorii sa fie neiertatori. Daca un produs, un producator i-a dezamagit, sunt atat de mulţi pe piaţa, incat nu merita sa-i mai dam a doua şansa.

REPORTER: Ce mesaj aveţi pentru procesatorii din carne din regiunea Moldovei?
Mihai Visan: Eu ii invit cu cea mai mare placere sa vina la Forumul Agricol. Parerea mea este ca in orice asemenea eveniment avem ceva de invaţat, nu le ştim pe toate niciodata şi in afara a ceea ce aflam de la prezentari, de la cei care vor face expuneri cred ca mai important este sa ne intalnim cu colegii, sa simţim pulsul, sa aflam care sunt problemele şi necazurile lor şi, de ce nu, poate chiar de la ei vom afla primele soluţii pe care unii le-au pus deja in practica şi care ne-ar putea ajuta, ca producatori, sa ne fie şi noua mai bine.

CITESTE INTERVIUL COMPLET PE expoagralim.ro.

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Lucian Cuibus

Founder and manager at Food News România.
Sunt absolvent al USAMV Cluj-Napoca, specializarea Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole și al masterului internațional Food Quality Management. Din anul 2013 sunt Doctor în Ingineria Produselor Alimentare, titlu obținut la Alma Mater Studiorum Universitatea din Bologna, Italia.