MADR pregateste un fond de creditare: la ce dobanzi se vor putea imprumuta fermierii

Ministerul Agriculturii urmeaza sa semneze in aceste zile un acord cu Fondul European de Investitii (FEI) pentru infiintarea unui Fond de Creditare care le va permite fermierilor romani sa acceseze credite la conditii mult mai avantajoase, anunta Achim Irimescu, potrivit Agerpres.

Photo by 401(K) 2013

„Initial, eu speram ca, pana la finele anului, sa fie mult mai avansat. De abia acum, in aceste zile, semnam acordul cu Fondul European de Investitii (FEI) pentru infiintarea unui Fond de Creditare. Am propus premierului — si acesta a fost de acord — sa introducem alaturi de FEI si FNGCIMM, care este fond romanesc. FEI, de exemplu, face acordul cu noi si dupa aceea el trebuie sa stabileasca 2-3 banci prin care sa deruleze fondurile alocate din PNDR. FEI a fost introdus in regulamentul european si este un avantaj, deoarece creditele sunt cu impartirea riscului. Am facut o simulare, iar la un credit de un 1 milion de euro un fermier plateste doar 2% dobanda, mult mai mica fata de cea de pe piata, care este undeva la 6 — 6,5%”, a declarat Achim Irimescu, pentru sursa citata.

De asemenea, ministrul Agriculturii a mai precizat ca in cazul acestui fond si garantia este „foarte mica”. „Fiind pe impartirea riscului, 70% revine FEI si 30% beneficiarului. E adevarat ca pe statul roman il mai costa 6% comisionul pentru FEI. Adica plateste ministerul, prin PNDR, circa 6% la suma prevazuta in PNDR pentru fond, respectiv la 92,6 milioane de euro. FEI avea in regulament un comision pana in 7%, dar noi am negociat la 6%. Mi-as fi dorit si mai jos, dar nu s-a putut. Acum trebuie sa verificam ca si FNGCIMM se califica pentru ca, dupa cum spuneam, in regulament e stabilit doar FEI. Speram sa reusim la Comisie sa introducem alaturi de FEI si FNGCIMM”, a mai spus Irimescu.

Fondul de creditare pentru fermieri ar putea deveni functional la sfarsitul primaverii viitoare. „Cred ca undeva in primavara, cel tarziu in luna mai, daca toate lucrurile se desfasoara normal, acest Fond de Creditare ar putea functiona”, a mai precizat ministrul Agriculturii.

Un exemplu asemanator functioneaza deja in Estonia, acolo unde incepand din acest an s-a lansat primul fond de creditare, care beneficiaza de finantare din cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADER).

Necesitatea unui astfel de fond de creditare, cu dobanzi mult mai avantajoase, a fost remarcata cel mai bine in ultimii ani. Numai in doua trimestre, fermierii romani au fost nevoiti sa rezilieze, din cauza lipsei cofinantarii, proiecte europene in valoare de peste 800 de milioane de euro, din PNDR 2007-2013.

MADR pregateste un fond de creditare: la ce dobanzi se vor putea imprumuta fermierii
Source: Știriagricole.ro-Portalul agriculturii romanesti

Photo by 401(K) 2013

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Redactia FNR

Domeniul agro-alimentar sub lupa specialiștilor!