Margarina, unul dintre cele mai intens prelucrate produse din industria alimentară

small_margarine_margarina_food_news_romaniaAm auzit multe persoane care afirmă că pentru a pierde îngreutate folosesc margarina în loc de unt, deoarece are mai puţine calorii. Este o greşeală foarte mare,deşi într-adevărare cu aproximativ 100 calorii/100g mai puţin (depinde de marcă, unele au calorii egale cu untul), margarina este obţinută prin hidrogenare,adică grăsimile vegetale iniţiale sunt transformate îngrăsimi saturate artificiale. Aceste grăsimi saturate sunt periculoase deoarece cresc riscul de apariţie al bolilor cardiovasculare. Deasemenea, în aceste condiţii, are loc transformarea acizilor graşi naturali nesaturaţi din formele lor CIS -în forme TRANS artificiale, cele mai periculoase forme pentru sănătate, deoarece intră în circuitul sanguin, provoacă sclerozarea vaselor cu consecinţe nefaste asupra inimii, creierului şi a sistemului circulator în ansamblu. În plus, cresc alarmant nivelul colesterolului sanguin. Margarina nu este decât o bombă de grăsimi artificiale şi E-uri, nu face nici un bine şi este mai periculoasă decât grăsimile naturale de origine animală. În Uniunea Europeană şi în Statele Unite ale Americii este obligatorie etichetarea nutriţională a produselor, prin evidenţierea conţinutului de grăsimi totale,dintre acestea trebuie identificată cantitatea de acizi graşi TRANS. În România, producătorii au găsit o metodă de a păcăli acest sistem şi în loc să precizeze „grăsimi vegetale hidrogenate sau parţial hidrogenate”,aceştia preciează doar „grăsimi vegetale”. Acest lucru provoacă confuzie în rândul consumatorilor fără cultură nutriţională, crezând că grăsimea vegetală este sănătoasă, neştiind de fapt modul de prelucrare a lei. Dacă doriţi să faceţi alegeri sănătoase şi mai ales să vă ţineţi sub control valorile colesterolului,evitaţi pe cât posibil utilizarea margarinei. Aici puteți vedea un exemplu de etichetă de pe o margarinăƒ: INGREDIENTE: apăƒ, uleiuri vegetale și grăƒsimi vegetale interesterificate, sare (0,5% – 0,8%), emulgatori (poliglicerol poliricinoleat E-476, mono și digliceride ale acizilor grași E-471), acidifiant (acid citric E-33), coloranți (anatto E-160B, curcumină E-100), aromă, antioxidant (butilhidroxitoluen E-321), vitamina A, vitamina D3.

Sursă info:

Post Author: Iulia Hadarean

Iulia Hadarean
Am absolvit Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Cluj-Napoca, secţia Nutriţie.

Leave a Reply

Fi primul care comentează !

Anunță-mă dacă sunt
avatar
wpDiscuz