struguri_grape-basket-food_news_romaniaNatura ascunde extraordinar de multe surprize placute, menite să ne ajute să ne mentinem sănătatea, si cu sigurantă, resveratrolul este una dintre aceste minuni.
Resveratrolul se găsește în tot ceea ce noi numim fructe și legume negre, de fapt o culoare intermediara, între indigo și negru li vișiniul cel mai închis.
Această substanță a fost identificată încă din anul 1939, de către un chimist japonez, M. Takaoka, într-o plantă cu efecte medicinale foarte puternice, dar și destul de toxică, care crește si la noi, numită Strigoaie (Veratrum album). Multă vreme această substanță nu a fost luată în seamă, pănă când s-a descoperit că este conținută în cantități destul de mari în strugurii roșii și, important, în vinul roșu. Mai exact, resveratrolul este secretat de către strugurii din vița de vie, atunci când aceștia sunt atacați de către ciupercile și bacteriile parazite, la origini ea fiind, deci, o substanță cu scop defensiv. Ajunsă în organismele animale, substanța s-a dovedit a avea efecte terapeutice neobișnuit de puternice.
În anul 2003, un biolog american, dr. David Sinclair, a descoperit că administrarea de resveratrol prelungește viața insectelor cu până la 54%. Apoi, în 2006, un grup de cercetători italieni au demonstrat ca peștii hrăniți cu suplimente de resveratrol trăiesc în medie cu 30% mai mult, sunt mai rezistenți la efort și, în plus, au o mult mai mare abilitate de a evita stimulii neplăcuti. Din 2006 încolo, industria vinurilor din Europa a prins de veste despre existența acestui principiu activ în vinurile roșii, așa încât studiile despre efectele benefice ale resveratrolului au început să curgă în avalanță.
Resveratrolul este considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut până acum fiind de patru – cinci ori mai puternic decât betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decât vitamina E și de 20 de ori mai puternic decât vitamina C.
Resveratrolul este un compus polifenolic din clasa flavonoidelor, cunoscute pentru activitatea lor antioxidantă. Este prezent în timpul de fermentare a vinurilor roșii.
În struguri, resveratrolul este prezent doar în coajă şi cantitatea este influenţată de soiul cultivat, climă şi de expunerea la infecţii fungice. Cantitatea prezentă în vin depinde de durata în care este asigurat contactul între cojile strugurilor şi must şi în consecinţa, vinurile albe sau roze conţin mai puţin resveratrol decât vinurile roşii. În vinul roşu şi struguri, există şi alţi polifenoli ce acţionează ca antioxidanţi şi care sunt prezenţi în cantităţi mai mari decât resveratrolul.
Mecanismul exact prin care resveratrolul atenuează efectele unei diete bogate în grăsimi și previne creșterea riscului de boli cardiovasculare nu este încă cunoscut. Cu toate acestea, rezultatele s-au pus pe seama proprietăților sale antioxidante și anticoagulante.

Beneficiile resveratrolului

Resveratrolul are rol antioxidant, acesta neutralizează radicalii liberi şi alţi oxidanţi şi inhibă oxidarea colesterolului rău (LDL) şi astfel previne depunerea acestuia pe pereţii vaselor de sânge.
Resveratrolul inhibă acţiunea enzimelor ce ajută la metabolizarea celulelor canceroase şi astfel reduce cantitatea de substanţe cancerigene din organism. În acelaşi timp, această substanţă amplifică activitatea enzimelor ce ajută organismul să elimine substanţele cancerigene.
Împiedică dezvoltarea celulelor ce au suferit modificari ale structurii ADN şi astfel împiedică apariţia cancerului. Resveratrolul poate induce apoptoza (autodistrugerea) celulelor cancerigene.

[the_ad id=”7386″]

Resveratrolul previne ateroscleroza prin împiedicarea depunerii colesterolului şi globulelor albe pe pereţii vaselor de sânge.
Are un rol important şi în relaxarea vaselor de sânge prin stimularea activităţii enzimei eNOS. Un alt rol important al resveratrolului este inhibarea producerii cheagurilor de sange la nivelul vaselor sanguine. Consumul de resveratrol previne rezistenţa la insulină, afecţiune ce, în cele din urma, duce la diabet.
Protejeaza sistemul cerebral – previne moartea celulelor neuronale si reduce astfel riscul unor afectiuni neurodegenerative precum Alzheimer, Hungtington si Parkinson.
In concluzie resveratrolul este o substanta cu efecte absolut miraculoase de care putem beneficia din plin.


Bibliografie:


 

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Ing. Raluca Borsa

Mă numesc Raluca Borsa, inginer în industria alimentara și sunt preocupată de nutritie și de un stil de viață sănătos.
Mie îmi place să trăiesc dăruind fiecărei persoane care îmi iese în drumul vietii câte puțin din ceea ce sunt și din ceea ce am învatat până acum și cred că ne definim prin ceea ce facem pentru oamenii din jurul nostru. Fiecare dintre noi merităm să fim informați deoarece cunoașterea înseamnă putere.
Consider că în viata trebuie să păstram un echilibru pentru a avea succes, asa că trebuie să avem grija de mintea, trupul și sufletul nostru.
“Fiecare om este autorul propriei sale sănătăți sau boli” - Buddha.