salam_mezeluri_nocive_alimente_food_news_romaniaPopulaţia din România este o mare consumatoare de mezeluri, acest lucru observându-se cu uşurinţă după cererea mare care există pe piaţă şi astfel dezvoltarea acestei industrii în ultimii ani. Puţini dintre ei ştiu însă că mezelurile care se găsesc acum pe raftul supermarketurilor nu conţin doar carne, aşa cum ar fi normal. Acestea conţin sub 50% carne, restul fiind grăsimi, şorici, apă şi o cantitate însemnată de aditiv alimentari (E-uri). Pentru a suplini lipsa cărnii, producătorii adaugă făină de soia, slănină şi grăsimi hidrogenate (margarine), rezultând o pastă asemănătoare cărnii dar fără gustul şi aspectul caracteristic. Pentru a corecta aceste lipsuri, se adaugă E621 (monoglutamatul de sodiu- poate provoca greţuri, palpitaţii, dureri de cap, nefiind indicat pentru copii), gelifiant E407 (caragenan), polifosfaţi (împiedică fixarea calciului în oase) şi alţii. Un studiu realizat de Asociaţia Naţioanală pentru Protecţia Consumatorilor şi facultatea de Alimentaţie şi Turism din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov a descoperit că anumite tipuri de mezeluri pot conţine până la 14 E-uri. Cel mai periculos este nitritul de sodiu E250, acesta fiind adăugat cărnii pentru a-i conferi o culoare roşie, “proaspătă”. Nitritul de sodiu stabilizează culoarea roşie a cărnii (formând, în combinaţie cu mioglobina, un pigment de culoare roşie, nitrosomioglobină, care participă la păstrarea aspectului proaspăt al produselor conservate). Problema nu este nitritul în sine, ci faptul că în timpul procesului de digestie, nitritul de sodiu este transformat în nitrozamină, o substanţă cancerigenă, reprezentând principalul motiv pentru care mezelurile sunt implicate în apariţia diferitelor tipuri de cancere (gastric, colon, pulmonar, pancreatic, mamar). În foarte multe situaţii, prepararea mezelurilor presupune injectarea acestora cu sare, pentru o greutate mai mare şi o conservare mai de durată. Persoanelor care suferă de hipertensine arterială sau au probleme cardiace le este recomandat să renunţe la consumul de mezeluri din această cauză, dar şi celorlalte persoane doritoate de o alimentaţie sănătoasă.

Bibliografie:

Official Journal of the European Union

US Food and Drug Administration: Food Additive Status List

cotidianul.ro

food.gov.uk

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Iulia Hadarean

Am absolvit Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Cluj-Napoca, secţia Nutriţie.