Deși primăvara a venit din punct de vedere calendaristic, frigul nu se dă bătut și se străduiește din răsputeri să mai rămână câteva zile pe la noi. Pentru a nu risca să cădem în capcanele oferite de soarele cu dinți sau de câteva grade cu plus, este bine să fim preventivi și să ne luăm măsuri de precauție.

            Usturoiul, probabil cea mai cunoscută și utilizată plantă cu potențial medicinal, ne este un aliat pe măsură. Originar din Asia Mică, Iran, Afganistan, India, Munții Cauzaz și bazinul Mării Meditarane, a ajun astăzi se fie cultivat pe tot globul, de la est la vest. Cuvântul Allium Sativum (usturoi) provine de la un derivat celtic ”Al” ceea ce înseamnă înțepător sau ars și de la latinescul ”Sativum”, ceea ce se traduce prin plantat, semănat sau cultivat.

Usturoiul datează din timpuri străvechi, puterile sale medicinale fiind descrise pe pereții templelor antice și mai departe pe papirusuri care datează din 1500 î. Hr.

            Usturoiul, zis popular și ai, conține un nivel foarte ridicat de fosfor, potasiu, sulf și zinc, un nivel moderat de seleniu, vitamina A și C și unul mai scăzut de calciu, magneziu, sodiu și complex B. În plus, în compoziția chimică a acestuia regăsim 17 din cei 20 de Aminoacizi.

Totodată, acesta conține numeroși compuși biologic activi care îi aduc usturoiului numeroase proprități benefice și care pot fi valorificate în fitoterapie. Cei mai importanți produși chimici din alcătuirea usturoiului sunt compușii cu sulf (aliină+alicină+ajoen) derivați din aminoacidul cisteină.

            În timpul celui de-al doilea război mondial, această plantă avea reputația de ”penicilina rusă”, utilizarea sa fiind atât de mult răspândită într-o lume în care antibioticele se găseau în cantități reduse, iar medicii americani foloseaua usturoiul pentru efectul său antihipertensiv și în caz de intoxicații alimentare.

            În prezent, acesta este folosit pentru efectele sale expectorale, antispastice, antiseptice, bacteriostatice, antivirale și hipotensive. Se recomandă în tratarea infecțiilor tractusului respirator, în caz de bronșită cronică și gripă, totodată efecte vizibil pozitive are tratamentul cu usturoi împotriva tusei, a răcelilor și chiar a astmului.

Studii recente demonstrează faptul că aiul ajută la prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare: antihipertensive, anti-aterosclerotice, are efect antimicrobian: antiviral, antibacterian, antifungic, antiparazitar. Este un puternic antioxidant, atât usturoiul ca atare, cât și extractul de usturoi prezintă efecte antioxidante directe și sporesc nivelul seric a două enzime antioxidante (catalază și peroxidază de glutation).

            Așadar, este recomandat consumul de usturoi atât pentru prevenția, cât și pentru ameliorarea și chiar tratarea diferitelor boli cu care corpul uman se poate confrunta de la o zi la alta. De reținut faptul că usturoiul este consider ca fiind barieră împotriva răcelilor, a gripei, reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare și nu în ultimul rând previne apariția și dezvoltarea cancerului.

        Curiozități

  • Usturoiul a fost interzis în hrana călugărilor budiști din China datorită faptului că are reputația de stimulant sexual.
  • În plan spiritual, usturoiul se folosește pentru a îndepărta ”ochii răi”, vrăjitoarele și vampirii.

 

BIBLIOGRAFIE

  1. Therapeutic actions of garlic constituents, Kailash C. Agarwal, Volume 16, January 1996
    Pages 111–124
  2. Garlic (Allium sativum) Kathi J. Kemper, MD, MPH, The Longwood Herbal Task Force
  3. Revista Hofigal, Iulie-August 2017, pag 30
  4. descopera.ro
  5. dailymail.co.uk
0 0 votes
Article Rating

Scris de

Denisa Pînzariu

Am absolvit Facultatea de Știința și Tehnologia Produselor Alimentare din cadrul USAMV Cluj-Napoca, specializarea CEPA (Controlul și Expertiza Produselor Alimentare).
Sunt o persoană optimistă, veselă, căreia îi place să ajute oamenii și mai mult decât atât să îi facă să zâmbească, totodată consider că abmiția și devotamentul sunt printre primele lucruri care mă definesc.
Îmi place să cred că printr-o alimentație sănătoasă și un regim de fericire zilnic, viața poate avea o întorsătură benefică, una care să ne arate și ”partea sa de roz”, așa că ... să nu uităm ...”suntem ceea ce mâncăm”!