Nici in acest an Ministerul Agriculturii nu va sprijini financiar producatorii romani sa participe la cel mai mare targ international dedicat agriculturii: „Saptamana Verde” (Grune Woche), de la Berlin, care se va desfasura intre 20 – 29 ianuarie. Cu toate acestea, circa zece producatori autohtoni vor ajunge in capitala Germaniei si vor promova, pe banii proprii, cele mai bune produse agro-alimentare romanesti.

Este al doilea an cand Ministerul Agriculturii decide sa nu mai sponsorizeze prezenta producatorilor romani la „Saptamana Verde” pana cand nu se va trage linie pe raportul Curtii de Conturi cu privire la evenimentul din 2015, prin care se solicita recuperarea banilor. Cu toate acestea, pe site-ul oficial al targului international „Grune Woche” figureaza prezenta Ministerului Agriculturii, ca institutie, la eveniment.

Majoritatea producatorilor romani care vor ajunge la „Saptamana Verde” sunt din Cluj, acestia fiind sprijiniti financiar, din punct de vedere al chiriei si constructiei standului, de catre Asociatia „Produs de Cluj”.

„Din partea noastra vor participa doi producatori de miere si produse derivate, un producator de lavanda si doi mesteri populari. Am incercat cat am putut de mult sa obtinem niste preturi bune. In general, constructia si inchirierea standului ajunge undeva la circa 1.500 de euro pe expozant. Pe langa aceasta suma se mai adauga 1.200 euro, cheltuielile de transport si cazare. Pentru un producator mic, aceste costuri sunt de-a dreptul ridicate. Cu toate acestea, ne bucuram ca am reusit sa oferim sprijin macar pentru cativa producatori, lucrul acesta datorandu-se finantarii pe care o primim de la Consiliul Judetean Cluj”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ramona Moldovan, directoarea Asociatiei „Produs de Cluj”.

Photo by tm-md

De asemenea, la targul international de la Berlin ar urma sa mai participe si producatori din Maramures, Bucuresti si Caras-Severin. „Vor fi si produse de carne, de la o ferma de langa Bucuresti. Vor fi prezenti si vinurile din Vrancea. De asemenea, va fi prezent si un producator de lactate din lapte de capra. S-ar putea sa fim in jur de 10-12 expozanti, asta desi initial se anuntasera undeva la 20”, ne-a mai spus Ramona Moldovan.

Nemtii ne cauta produsele, dar nu le gasesc

Dupa ce in 2012 Romania a fost tara partenera la evenimentul „Saptamana Verde”, in ultimii doi ani producatorii romani au fost lasati sa se descurce Saptamana verde la targul de la Berlin. Nu putine au fost momentele cand unii straini au dorit sa regaseasca producatorii romani la targ, insa au constatat cu surprindere ca acestia nu mai sunt prezenti.

„Din cauza lipsei unei finantari, fara indoiala ca si imaginea Romaniei are de suferit. De la un stand de circa 400 mp, cat am avut atunci cand am fost tara partenera, am ajuns sa avem aproape 120 mp. Chiar anul trecut au existat cativa nemti care ne cautatu produsele si nu le gaseau, tocmai din cauza faptului ca acei producatori nu mai erau prezenti”, ne-a mai spus directoarea Asociatiei „Produs de Cluj”.

Despre lipsa de finantare a producatorilor romani am discutat si cu Marian Cioceanu, presedintele Asociatiei Bio Romania, care precizeaza ca tara noastra nu se poate compara nici macar cu tarile africane.

„Exista cateva tari africane care sunt prezent la acest eveniment an de an. Noi nici macar ca ele nu suntem. Romania are un avantaj competitiv foarte important, ma refer la produsele traditionale, de calitate, produsele de origine controlata, produse ecologice. In loc sa fim prezenti mai puternic si sa ne dezvoltam in acest sector, ramanem pe locul intai la exportul de cereale”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro,

La editia din 2015 a expozitiei internationale „Saptamana Verde” (Grune Woche), Romania a dispus de un spatiu de prezentare al potentialului sectorului agricol romanesc pe o suprafata de 327 metri patrati. Printre produsele expuse au fost branzeturi, produse procesate din carne, vinuri, palinca, uleiuri, gemuri, zacusca, produse de patiserie, obtinute de operatori din sectorul traditional si ecologic din diverse zone ale tarii.

Saptamana Verde (Grüne Woche) se intinde pe o suprafata de aproape 130.000 de metri patrati cu un numar de total de expozanti de 1.689 din 69 de tari, iar numarul anual de vizitatori depaseste 400.000 de persoane.


Sursa: Știriagricole.ro-Portalul agriculturii romanesti
Link articol: Producatorii romani se duc pe banii lor la targul Saptamana Verde de la Berlin

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Redactia FNR

Domeniul agro-alimentar sub lupa specialiștilor!