STRUGURII- Materie prima pentru vinificatie

Indici

Indicele de structură reprezintă raportul dintre greutatea boabelor şi greutatea ciorchinelui.
Cu cât valoarea acestui indice este mai ridicată cu atât strugurii soiului respectiv sunt mai bine constituiţi, având un randament mai ridicat în boabe. În condiţiile tării noastre valoarea acestui indica se incadrează între 12 şi 50, cele mai ridicate valori fiind întâlnite la soiurile pentru struguri de masă.
Indicele bobului se calculează ca fiind numărul de boabe din 100 grame de struguri. La soiurile pentru struguri de masă valoarea indicelui bobului este foarte scăzută, datorită boabelor de dimensiuni mari.
Indicele de compoziţie al bobului reprezintă raportul dintre greutatea miezului şi greutatea seminţelor şi a pieliţei.
Indicele de randament este calculat ca fiind raportul dintre greutatea mustului şi greutatea pieliţei şi a seminţelor. Prezintă valori mai mici la soiurile cu pulpa crocantă, valorile mai ridicate înregistrându-se la soiurile cu pulpa zemoasă.
Indicii compoziţiei mecanice a strugurilor desăvârşesc caracterizarea tehnologică a soiurilor, ajutând la alegerea şi promovarea în cultură a celor mai valoroase.


Post Author: Ing. Raluca Borsa

Ing. Raluca Borsa
Mă numesc Raluca Borsa, inginer în industria alimentara și sunt preocupată de nutritie și de un stil de viață sănătos. Mie îmi place să trăiesc dăruind fiecărei persoane care îmi iese în drumul vietii câte puțin din ceea ce sunt și din ceea ce am învatat până acum și cred că ne definim prin ceea ce facem pentru oamenii din jurul nostru. Fiecare dintre noi merităm să fim informați deoarece cunoașterea înseamnă putere. Consider că în viata trebuie să păstram un echilibru pentru a avea succes, asa că trebuie să avem grija de mintea, trupul și sufletul nostru. “Fiecare om este autorul propriei sale sănătăți sau boli” - Buddha.

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Polifenolii – sursa naturala de antioxidanti | FoodNews Recent comment authors

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Subscribe  
Anunță-mă dacă sunt
trackback

[…] caracterul anti-cancerigen. Un polifenol foarte cunoscut este Resveratrolul, care se găsește în strugurii roșii, de unde și recomandarea francezilor de a consuma un pahar de vin roșu pe […]