Ministerul Agriculturii a elaborat un Ordin prin care se stabileste calendarul depunerii cererilor unice si a platilor, pentru Campania 2017.

Mai exact, este vorba de Ordinul nr. 18 din 3 februarie 2017 privind stabilirea modalitatii de coordonare a implementarii schemelor de plati directe si a ajutoarelor nationale tranzitorii care se aplica in agricultura, la nivelul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura.

Astfel, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va asigura toate masurile pentru accelerarea depunerii/primirii cererilor unice de plata in perioada in care nu se aplica penalitati, efectuarea controlului administrativ si pe teren in perioada optima, acordarii avansului si a platilor finale, cu respectarea urmatoarelor perioade:

a) intre 1 martie – 15 mai 2017 se vor depune/primi cererile unice de plata, potrivit prevederilor Regulamentului de punere in aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei din 17 iulie 2014.

b) intre 1 iunie – 1 iulie 2017 se va efectua controlul administrativ, inclusiv control preliminar al cererilor unice de plata, esantionarea acestora precum si transmiterea esantioanelor.

c) intre 1 iulie – 1 octombrie 2017 se va efectua controlul la fata locului pentru cererile unice de plata esantionate la control pe teren, iar controlul aferent al unor obligatii specifice, in iarna sau in primavara anului urmator.

d) plata avansului pentru anul de cerere 2017 se va efectua incepand cu data de 15 octombrie 2017.

e) plata regulara pentru anul de cerere 2017 se va efectua intre 1 decembrie 2017 – 31 martie 2018.

La nivelul Ministerului Agriculturii, coordonatorul implementarii schemelor de plati directe si a ajutoarelor nationale tranzitorii care se aplica in agricultura, care fac obiectul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 3/2015, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.104/2015, cu modificarile ulterioare, este secretarul de stat Alexandru Potor.

Directorul general al APIA are obligatia de a raporta saptamanal, respectiv ori de cate ori este necesar, stadiul implementarii schemelor de plati directe si a ajutoarelor nationale tranzitorii care se aplica in agricultura, secretarului de stat Alexandru Potor.

APIA va incepe din luna februarie si plata integrala a subventiilor aferente Campaniei 2016, atat in sectorul vegetal cat si in cel zootehnic.


Sursa: Știriagricole.ro-Portalul agriculturii romanesti
Link articol: Subventii: calendarul platilor APIA


0 0 votes
Article Rating

Scris de

Redactia FNR

Domeniul agro-alimentar sub lupa specialiștilor!