Domeniul agro-alimentar sub lupa specialiștilor

Locale Știri

Invitaţie prelegere Dr. Christophe Lasseur, specialist ESA (Agenția Spațială Europeană)

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va găzdui, în 21 februarie, un eveniment în premieră pentru România – prelegerea Dr. Christophe Lasseur, specialist ESA (Agenția Spațială Europeană), despre Proiectul MELiSSA și cei peste 25 de ani de cercetare în dezvoltarea sistemelor de susținere a vieții în misiuni interplanetare.  Coordonatorul Proiectului MELiSSA vizitează …

Locale Știri

Numărul exploataţiilor agricole este în scădere făţă de anul trecut

 

 

Numărul exploataţiilor agricole a ajuns la 3,422 milioane anul trecut, cu 5,7% mai mic faţă de cel înregistrat în 2013 şi cu 11,3% faţă de 2010, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În anul 2016, numărul exploataţiilor agricole a fost de 3.422 mii, mai mic cu 5,7% faţă de cel înregistrat la Ancheta Structurală în Agricultură 2013 şi, respectiv, cu 11,3% faţă de Recensământul General Agricol 2010. Numărul exploataţiilor agricole fără personalitate juridică a fost de 3,396 milioane, cu 5,7% mai mic decât în anul 2013, iar numărul exploataţiilor agricole cu personalitate juridică a fost de 26.000, cu 6,4% mai mic decât în anul 2013′, se arată în document.

Suprafaţa agricolă utilizată a exploataţiilor agricole a fost în scădere cu 4,2% faţă de cea înregistrată la Ancheta Structurală în Agricultură 2013 şi cu 6% faţă de Recensământul General Agricol 2010.

Suprafaţa agricolă utilizată ce a revenit în medie, în anul 2016, pe o exploataţie agricolă a fost de 3,65 hectare, comparativ cu 3,6 hectare în anul 2013.


Sursa: Lexcafe.ro-Agricultură şi silvicultură; Noutati legislative | Legislatie gratuita | Portal juridic
Link articol: Numărul exploataţiilor agricole este în scădere făţă de anul trecut


 

Locale Știri

Târg de Crăciun la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, în parteneriat GAL Napoca Porolissum, organizează Târgul de Crăciun, în perioada 11-21 decembrie 2017, între orele 10.00-18,00, pe platoul din faţa Aulei Magna „Mihai Şerban”, din incinta campusului de pe Calea Manăştur 3-5. Târgul de Crăciun cuprinde trei evenimente: – sesiuni de prezentare și degustare (cu posibilitate …

Internship Jobs

INTERNSHIPURI PLĂTITE – Dezvoltare rurală și Comunicare

Fundatia Civitas pentru Societatea Civilă pune la dispoziţie două oportunităţi de internship la biroul din Cluj pe domeniile Dezvoltare Rurală, respectiv Comunicare şi PR. Mai jos puteți lectura anunțul oficial de pe Civitas.ro  Dacă ești la început de carieră sau încă student și vrei să câștigi experiență practică, dă-ne de veste.  Detalii aici:   Cerințe …

Promovate

”Meniu pentru schimbare” & Ziua Mondiala a Alimentatiei!

Marti, 17 octombrie, la USAMV Cluj-Napoca, în curtea Facultății de Știința și Technologia Alimentelor – Calea Florești 64, echipa EduKitchen, Slow Food Cluj Transilvania, Slow Food Turda împreună cu Lidl, alături de Chef Horia Simon, au lansat Campania “Menu for Change – Meniu pentru schimbare”, printr-un atelier gastronomic dedicat studenilor în care s-a discutat despre …

Promovate

Un nou restaurant marca Stradale își deschide porțile la Cluj-Napoca

La începutul anului 2018, Chef FOA împreună cu Constantin Covaliu, deschid la Cluj primul restaurant din lanțul Stradale, The Lunch Society, un concept de street food și live cooking dedicat clădirilor de birouri, dezvoltat de compania Flavours cu 16 ani de experiență pe piața din București. Investiția în restaurantul cu concept unic pe piața clujeană …

Locale Știri

Ziua Mondială a Alimentatiei (ZMA) si cea de-a 72-a aniversare de la infiintarea FAO

In fiecare an, la aceasta data de 16 octombrie, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) alaturi de cele 192 de state membre, vor celebra doua evenimente deosebit de importante dedicate Zilei Mondiale a Alimentatiei (ZMA) si cea de-a 72-a aniversare de la infiintarea FAO – 16 Octombrie 1945. Pentru editia din acest an, care este …

În străinătate Jobs

Bourse de Doctorat Chaire Unesco „Culture et Traditions du Vin” de l’Université de Bourgogne

    Appel à candidature pour l’année 2017-2018 Dans le cadre de sa politique internationale et de soutien aux chercheurs, la Chaire UNESCO „Culture et Traditions du Vin” de l’Université de Bourgogne attribue pour l’année universitaire 2017/2018 une Bourse de Stage de Recherche (5 mois à l’Université de Bourgogne) à un étudiant étranger inscrit en …

Locale Știri

Preșcolarii și elevii din învățământul primar și gimnazial vor primi, în anul școlar 2017-2018, fructe și legume proaspete, produse lactate și produse de panificație

Preșcolarii și elevii din învățământul primar și gimnazial vor primi, în anul școlar 2017-2018, fructe și legume proaspete, produse lactate și produse de panificație

În ședința Guvernului din 7 septembrie a fost adoptată o Hotărâre care stabilește modul de aplicare și de finanțare a Programului pentru şcoli al României, în perioada 2017-2023, în condițiile în care acest program a fost adoptat, printr-o Ordonanță, în ședința din 18 august.

Conform actului normativ, pentru anul şcolar 2017-2018, limita valorică zilnică/preşcolar/elev este de 2,05 lei, dintre care: 0,6 lei pentru porţia de fructe şi legume; 0,88 lei pentru porţia de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf; 0,57 lei pentru porţia de produse de panificaţie.

Aproximativ 2,074 milioane de preșcolari și elevi vor beneficia de acest program.

Finanțarea Programului va fi asigurată de la bugetul de stat,  prin sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi din fonduri externe nerambursabile.

Pentru anul şcolar 2017-2018, de la bugetul de stat este prevăzută suma de 377,08 milioane lei, care se utilizează după cum urmează:

  1. a) 70,483 milioane lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 41,408 milioane lei pentru derularea măsurilor educative;
  2. b) 109,3 milioane lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 41,408 milioane lei pentru derularea măsurilor educative
  3. c) 114,4 milioane lei pentru acordarea gratuită de produse de panificaţie.

Ajutorul european, prin Fondul European de Garantare Agricolă, pentru aceeași perioadă, este de 6,866 milioane euro pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi derularea măsurilor educative aferente, respectiv de 10,865 milioane euro pentru acordarea gratuită de lapte şi produse lactate.

Produsele care pot fi distribuite preşcolarilor şi elevilor sunt:

–        Fructe şi legume: mere, pere, struguri de masă, prune, morcov, păstârnac, ţelină rădăcină, sfeclă roşie, ardei graşi, castraveţi proaspeţi.

–        Lapte şi produse lactate: lapte de consum fără adaos de lapte praf (lapte tratat termic, pasteurizat sau UHT), produse lactate fermentate fără adaos de lapte praf ( iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana şi alte sortimente de lapte fermentate sau acrite).

–        Produse de panificaţie: corn sau baton din făină integrală; covrigi simpli sau biscuiţi uscaţi din făină integrală fără adaos de zahăr, îndulcitori şi alţi aditivi alimentari.

Pe parcursul săptămânii, unui preşcolar/elev i se vor acorda gratuit 2 porţii de fructe şi/sau legume, 2 porţii de lapte, o porţie de produse lactate şi 5 porţii de produse de panificaţie. Pentru asigurarea diversităţii, porţia de fructe şi/sau legume va fi însoţită de o porţie de biscuiţi şi/sau covrigi uscaţi, iar porţia de lapte şi produse lactate va fi însoţită de corn şi/sau baton. În cazul în care unităţile de învăţământ nu dispun de spaţii de depozitare, porţia de produse lactate poate fi înlocuită cu o porţie de lapte.

Programul pentru şcoli al României cuprinde și o serie de măsuri educative care însoţesc distribuţia fructelor, legumelor, laptelor şi produselor lactate pot fi realizate și anume: organizarea de vizite la ferme pomicole/legumicole sau la ferme de producere a laptelui, la expoziţii, târguri sau alte evenimente şi/sau activităţi similare; organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe şi legume şi lapte şi produse lactate, organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe şi legume şi de lapte şi produse lactate sau de activităţi educative practice.

Autorităţile competente naţionale pentru aplicarea Programului pentru şcoli sunt Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Sănătăţii.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură este autoritatea naţională competentă pentru implementarea, controlul şi acordarea de ajutoare financiare din FEGA pentru furnizarea fructelor, legumelor, laptelui şi produselor lactate în unităţile de învăţământ. Plata ajutorului financiar din FEGA se va face de către APIA în termen de trei luni de la depunerea cererilor de plată, în ordinea stabilirii eligibilităţii acestora pentru fiecare solicitant de ajutor, până la plata integrală a ajutorului financiar din FEGA.


Sursa: Comunicare – Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Link articol: Preșcolarii și elevii din învățământul primar și gimnazial vor primi, în anul școlar 2017-2018, fructe și legume proaspete, produse lactate și produse de panificație