Farm land  photo
Photo by ilovebutter

Achim Irimescu: un hectar se vinde in Romania si cu 10.000 euro. Preturile sunt in crestere

Un hectar de teren agricol in Romania se vine cu preturi cuprise intre 2.000 si 10.000 euro, in functie de zona. Preturile vor avea un trend ascendent in perioada urmatoare, in special datorita subventiilor din agricultura, este de parere seful MADR, Achim Irimescu.

„Un hectar de teren agricol se vinde de la 2.000 de euro pana la 9.000 — 10.000 de euro pe hectar. Depinde, insa, de zona. Avand in vedere ca se castiga bine din agricultura, din subventii, eu nu am mai auzit in Romana sa se vanda sub 2.000 de euro hectarul de teren. E clar ca terenul se capitalizeaza si valoarea creste. In vestul tarii, domnul Dimitrie Musca, de la Curtici, a cumparat teren cu 9.500 euro/ha”, a declarat Achim Irimescu, pentru Agerpres.

In ceea ce priveste proiectul legislativ privind limitarea achizitionarii terenurilor agricole de catre cetatenii straini, ministrul Agriculturii spune ca actul normativ a ramas in lucru, din cauza lipsei de consens asupra textului de lege.

„Pe ultima varianta ne-am orientat la niste restrictii introduse de alte state membre, respectiv limitarea la 150 de hectare pentru persoanele fizice si 500 de hectare pentru persoanele juridice. Nici aceasta nu i-a multumit pe toti producatorii. Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) ar dori o limita de 2.000 de hectare pentru societati, dar eu zic ca nu-i opreste nimeni sa-si faca mai multe societati, daca 500 de hectare sunt pe o societate. Deocamdata, aceasta varianta nu a iesit inca din minister. E clar ca nu se mai poate adopta acum. Ramane pentru viitor”, a mai spus ministrul Agriculturii, pentru sursa citata.

Achim Irimescu apreciaza de asemenea ca in prezent circa 2 milioane de hectare au fost vandute „cu siguranta” strainilor. „Este doar o evaluare. Prin presa au circulat diverse variante, dar eu am dubii in ceea ce priveste acuratetea. Sunt evaluari care spun pana in 30%. Daca avem 9 milioane de hectare de teren arabil, cred ca in jur de 2 milioane si ceva de hectare sigur au fost vandute strainilor”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Conform proiectului de modificare a Legii 17/2014, strainii care vor dori sa cumpere pamant in Romania ar putea fi obligati sa nu ii schimbe destinatia pentru o anumita perioada de timp. De asemenea, acestia vor putea achizitiona teren doar daca au rezidenta in Romania, sunt de profesie agricultori si au un istoric de contribuabili la bugetul de stat al Romaniei.

Conform unui studiu realizat de Transnational Institute pentru Comisia de Agricultura din cadrul Comisiei Europene, aproape 40 % din terenurile agricole din Romania au ajuns in proprietatea unor firme sau persoane fizice straine.

Source: Știriagricole.ro
Achim Irimescu: un hectar se vinde in Romania si cu 10.000 euro. Preturile sunt in crestere

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Redactia FNR

Domeniul agro-alimentar sub lupa specialiștilor!