strawberry_capsunile_food_news_romania_cuibusDe multe ori consumatorul român trece cu vederea pe lângă fructele locale și preferă să achiziționeze fructe exotice care ajung în România după zeci de zile de la recoltare și sunt pline de conservați. Degeaba consumăm o cantitate ridicată de banane zi de zi că nu o să ajungem la fel ca populația din Africa. Produsele locale de sezon sunt mult mai recomandate, deoarece sunt mai potrivite pentru organismul nostru și mai ușor asimilabile.  În această perioadă putem apela la Căpșuni care ne aduc o mulțime de beneficii. Căpșunile sunt un fruct important în dieta mediteraniană, deoarece au un conținut ridicat în substanțe nutritive care au un rol important pentru sănătatea umană. Acestea sunt bogate în antioxidanți ca antocianii, taninurile și fitochimicalele. Au un conținut important de vitamina C, iar o porție de căpșuni (aprox. 8 bucăți) oferă mai multă vitamina C decât o portocală. Antioxidanții din căpșuni sunt absorbiți eficient într-un timp scurt, aprox. 1 oră după ce au fost ingerați, iar aceștia luptă cu compușii radicalilor liberi care pot provoca boli cronice (cancer, boli de inimă ș.a.). Studiile recente plasează căpșunii pe locul secund într-un top zece al fructelor, în funcție de capacitatea antioxidantă (TAC). Acidul folic conținut de aceștia poate preveni de asemenea anumite tipuri de malformatii congenitale. Conținutul de fibre, conform Asociației Americane a Inimii, contribuie la sănătatea inimii, iar studiile epidemiologice efectuate raportează că persoanele care consumă cantitati mari de fibre prezintă un risc mai mic pentru bolile de inima. Fibrele alimentare și conținutul de fructoză contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge prin încetinirea digestiei, reușind astfel să controlăm mai ușor aportul de calorii, prin efectul său de sațietate. Bolile de inimă sunt prevenite prin diferite mecanisme, cum ar fi îmbunătățirea profilelor de lipide din sânge, scăderea tensiunii arteriale, îmbunătățirea sensibilității la insulină și activitatea fibrinolitică. Potasiul din căpșuni ne ajută la contracțiile musculare, menținerea presiunii arteriale și pentru a echilibra electroliții. Într-o mai mică măsură, căpșunii reprezintă și o sursă de acizi grași esențiali, iar uleiul din semințe de căpșuni este bogat în acizi grași nesaturați (~ 72% acizi grași polinesaturați). Mai jos puteți vedea în detaliu compoziția chimică a căpșunilor conform U.S. Department of Agriculture, Agriculture Research Service

Compus la 100 g
Apă 90.95
Energie (kcal) 32
Proteine (g) 0.67
Cenușă (g) 0.4
Lipide totale (g) 0.3
Carbohidrați (g) 7.68
Fibre (g) 2
Zaharuri (g) 4.89
Sucroză (g) 0.47
Glucoză (g) 1.99
Fructoză (g) 2.44
Calciu (mg) 16
Fier (mg) 0.41
Magneziu (mg) 13
Fosfor (mg) 24
Potasiu (mg) 153
Sodiu (mg) 1
Zinc (mg) 0.14
Cupru (mg) 0.048
Mangan (mg) 0.386
Seleniu (μg) 0.4
Vit. C (mg) 58.8
Tiamină (mg) 0.024
Riboflavină (mg) 0.022
Niacina (mg) 0.386
Acidul pantotenic (mg) 0.125
Vit. B6 (mg) 0.047
Acidul folic (μg) 24
Colină (mg) 5.7
Betaină (mg) 0.2
Vitamin A, RAE (μg) 1
Luteina + zeaxantina (μg) 26
Vitamin E, α-tocoferol (mg) 0.29
β-tocoferol (mg) 0.01
γ-tocoferol (mg) 0.08
δ-tocoferol (mg) 0.01
Vitamina K, filochinonă (μg) 2.2

În perioada mai-iunie este recomandat un consum de aproximativ 200-500 g de căpșuni zilnic, deoarece s-a observat o acțiune pozitivă asupra organismului, crescând rezistența eritrocitelor la daunele oxidative. Aceste fructe sunt foarte perisabile datorită conținului mare în apă și sunt sensibile la mucegaiuri și putregaiuri, de aceea este recomandat să se consume în stare proaspătă într-un timp cât mai scurt de la recoltare, aprox 1-3 zile.

 

Bibliografie:

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Lucian Cuibus

Founder and manager at Food News România.
Sunt absolvent al USAMV Cluj-Napoca, specializarea Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole și al masterului internațional Food Quality Management. Din anul 2013 sunt Doctor în Ingineria Produselor Alimentare, titlu obținut la Alma Mater Studiorum Universitatea din Bologna, Italia.