Cand vor fi platite subventiile pentru crescatorii de animale

Odata cu demararea platilor finale din sectorul vegetal, si crescatorii de animale au inceput sa se intereseze cand isi vor primi si ei subventiile, aferente Campaniei 2016. Cel mai realist termen preconizat de reprezentantii sectorului este luna februarie 2017.

„Platile pe zootehnie, pentru Campania 2016, nu vor incepe in aceasta perioada. Daca e sa vorbim de ANT, acesta se va acorda din bugetul anului urmator, conform legii. Asa a fost intodeauna. Am vazut ca platile pe vegetal au evoluat foarte bine, prin urmare noi credem ca undeva dupa 15 februarie ar putea incepe si platile pe ANT, unde lucrurile sunt ceva mai simple”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dumitru Grigorean, presedintele Asociatiei crescatorilor de bovine pentru carne din Romania (ACBCR).

De asemenea, si pentru sprijinul cuplat crescatorii de animale mai au de asteptat pana spre luna februarie, sunt de parere reprezentantii sectorului.

„Pentru SCZ de asemenea nu se pot incepe platile deoarece este acea perioada de retinere in exploatatie, care expira pe 16 decembrie. Totodata, mai este si perioada de supracontrol. La SCZ, pana nu se stabileste clar efectivul eligibil, nu se pot incepe platile. Speram ca dupa februarie, inceput de martie, sa fie demarate si aici platile. Ne intereseaza sa primim termene realiste de la oficiali, pentru a ne face si noi niste calcule corecte in ferma”, ne-a mai spus Dumitru Grigorean.

Crescatorii de animale au solicitat la plata, in cadrul Campaniei 2015, peste 16 milioane de capete pe schemele de zootehnie, 11 milioane pe ANTZ, iar restul pentru SCZ.

Potrivit unui raport al APIA, 15.615.000 capete au fost autorizata la plata, pe toate schemele de zootehnie, ceea ce se traduce printr-un raport de eligibilitate de 97,24%.

In ceea ce priveste numarul de capete respinse de la plata, acestea au fost de 443.605, in Campania 2015 (2,76%).

APIA a platit crescatorilor de animale 259 de milioane de euro, 157 de milioane fiind incasate de fermieri pe schemele ANTZ, iar restul de 101 milioane de euro pe scheme SCZ.

APIA informeaza ca incepand cu data de 05.12.2016 a autorizat la plata pentru Campania 2016, un numarul total de 550.282 beneficiari care au depus cereri unice de plata, cu o suma totala de 85.146.705,10 euro (plati finale).


Sursa: Știriagricole.ro-Portalul agriculturii romanesti
Cand vor fi platite subventiile pentru crescatorii de animale

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Redactia FNR

Domeniul agro-alimentar sub lupa specialiștilor!