European_invest_fundÎntreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din Europa vor avea în curând acces la finanțări suplimentare în valoare de până la 25 de miliarde EUR, ca urmare a acordului semnat astăzi între Comisia Europeană și Fondul european de investiții (FEI). Ceremonia de semnare a acordului va fi găzduită de noul comisar pentru industrie și antreprenoriat, Ferdinando Nelli Feroci.

Cu ajutorul celor 1,3 miliarde EUR alocate bugetului COSME pentru finanțarea IMM-urilor, vor putea fi mobilizate fonduri în valoare de până la 25 de miliarde EUR prin intermediul efectelor de pârghie provenind de la intermediari financiari pe parcursul următorilor șapte ani. Acordul creează premisele pentru furnizarea unei finanțări pentru IMM-uri prin capitaluri proprii și prin îndatorare în cadrul Programului UE pentru competitivitatea întreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii (COSME) până la sfârșitul anului 2014. În urma semnării acordului, FEI va lansa o cerere deschisă de exprimare a interesului, la care pot participa instituțiile financiare eligibile (bănci, instituții de garantare, fonduri etc.). În urma unei analize minuțioase, FEI va selecta intermediarii financiari care vor putea oferi apoi noua finanțare IMM-urilor europene din toate sectoarele.

Ferdinando Nelli Feroci, comisarul pentru industrie și antreprenoriat, a declarat: „Prin intermediul COSME, IMM-urile europene vor avea în curând acces la finanțări suplimentare în valoare de până la 25 de miliarde EUR, sub formă de capital și de garanții pentru împrumuturi. Acesta este un element important al răspunsului UE la dificultățile bine-cunoscute întâmpinate de IMM-uri pentru a obține acces la credite. Semnarea acestui acord astăzi arată hotărârea fermă a Comisiei Europene de a sprijini IMM-urile din UE, deoarece acestea reprezintă coloana vertebrală a economiei UE, fiind responsabile de crearea a 85 % din totalul noilor locuri de muncă.”

Pier Luigi Gilibert, directorul executiv al FEI, a declarat: „Prin intermediul COSME, FEI va putea sprijini și mai multe IMM-uri din întreaga Europă, pe parcursul următorilor 7 ani. Încurajați de succesul Programului pentru competitivitate și inovare, predecesorul COSME, care a permis IMM-urilor să obțină finanțare de aproximativ 20 de miliarde EUR și a contribuit la sprijinirea a peste 1 milion de locuri de muncă, urmărim să îmbunătățim în continuare accesul la finanțare al IMM-urilor și să contribuim la creșterea economică și a ocupării forței de muncă în Europa.”
Garanții pentru IMM-uri în valoare de 21 de miliarde EUR
COSME va funcționa sub forma garantării finanțărilor oferite de bănci pentru a le ajuta să acorde IMM-urilor mai multe împrumuturi și leasinguri financiare. Impactul este substanțial întrucât, datorită efectului de pârghie al programului COSME, 1 EUR investit într-o garanție a unui credit facilitează acordarea unei finanțări în valoare de până la 30 de EUR pentru IMM-uri. Aceste garanții vor ajuta, în mod normal, multe IMM-uri, care, în lipsa lor, nu ar putea obține finanțare din cauza unor garanții insuficiente.

Se estimează că până la 330 000 de IMM-uri vor primi împrumuturi garantate cu garanții COSME, valoarea totală a împrumuturilor ajungând la o cifră de până la 21 de miliarde EUR. Pe baza experienței dobândite în cadrul programului care a precedat COSME, Programul pentru competitivitate și inovare (CPI), se estimează că 90 % dintre beneficiari vor fi dintre cei care au 10 angajați sau mai puțini, valoarea medie a unui împrumut fiind de aproximativ 65 000 de EUR. Aceasta este tocmai categoria de IMM-uri care se confruntă în prezent cu cele mai multe dificultăți în obținerea unui împrumut.

Mai multe detalii despre aceste fonduri europene găsiți aici.

Sursă info:

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Lucian Cuibus

Founder and manager at Food News România.
Sunt absolvent al USAMV Cluj-Napoca, specializarea Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole și al masterului internațional Food Quality Management. Din anul 2013 sunt Doctor în Ingineria Produselor Alimentare, titlu obținut la Alma Mater Studiorum Universitatea din Bologna, Italia.