Congresul_Organizatiei_Internationale_a_Viei_si_Vinului_Food_News_RomaniaÎn perioada 2-7 iunie, la Palatul Parlamentului, România va organiza cel de-al 36-lea Congres Mondial al Viei si Vinului şi Adunarea Generală şi Extraordinară a Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului, prin Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole (O.N.V.P.V.), instituţie aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale.

Membră a Oficiului Internaţional al Viei şi Vinului din 1927 şi ulterior a Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului, România, ţară viticolă europeană cu tradiţie, organizează pentru a doua oară o astfel de manifestare tehnico-ştiinţifică, după Congresul OIV din 1968. România este membră a Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului din anul 1927.
Tema Congresului este “Via şi Vinul între tradiţie şi modernitate” – va exista posibilitatea unor dezbateri pe domenii de interes pentru sectoarele implicate în viticultura şi oenologia mondiallă, cu accent pentru păstrarea tradiţiilor.

România, uneori prezentată drept “Ţara veche a vinurilor noi”, va fi locul potrivit pentru ca experţi şi oameni de ştiinţă din întreaga lume să împărtăşească cunoştinţe şi experienţe în diferitele domenii ale congresului: Viticultură, Oenologie, Economie şi Drept precum şi Siguranţă şi Sănătate – cu subiecte legate de sustenabilitate, biodiversitate, inovaţie şi tehnologie.

La 45 de ani de la ultimul congres ţinut în Bucureşti în 1968, este o bună oportunitate de a accepta invitaţia Ministerului Agriculturii din România şi de a ne întruni pe durata acestei importante întâlniri anuale a lumii viei şi vinului. România este o ţară cu excelente calităţi climatice şi geografice, factori cheie în producerea de vinuri de înaltă calitate.
Aceasta reprezintă o provocare şi determină transformări centrate pe competiţia din piaţa mondială a vinului.

Sunt convinsă că toate prezentările şi schimburile ştiinţifice vor contribui la crearea unui impuls puternic pentru planul strategic O.I.V..

Aştept cu nerăbdare să vă întâlnesc la Bucureşti, în iunie,
Claudia Ines Quini
Preşedinte O.I.V.

Programul Congresului va  include o componentă ştiinţifică şi o componentă socială. Discuțiile generale vor fi evaluate în funcție de temele viticultură, oenologie, economie și drept, siguranță și sănătate. Programul îl puteți vedea în format pdf aici. și pe scurt în imaginea de mai jos.

programme_at_a_glance_ro

Tema 1: Viticultură

Biodiversitatea genetică a Viei și utilizarea durabilă a acesteia
Dezvoltarea și adaptarea strategiilor pe fondul schimbărilor climatice
Practicile viticole și influența lor asupra producției și calității
Efectele viticulturii asupra mediului înconjurător

Tema 2: Oenologie

Practicile tradiționale vs. tehnologia modernă
Bunele practici în oenologie
Progresele în analiza strugurilor și a produselor viticole.
Evoluția microbiologiei viticole. Conștientizare, monitorizare și impact.

Tema 3: Cadrul economic și juridic

Cultura, istoria și tradiția consumului de vin
Noi produse și piețe de desfacere
Legislație: între tradiție și inovare în domeniul viticol
Informarea consumatorului și educație viticolă

Tema 4: Siguranță și sănătate

Produse viticole ca parte a unei diete sănătoase
Tipare ale consumului de vin: sănătate și implicații sociale
Identificarea, reducerea și eliminarea posibililor agenți patogeni din produsele viticole
Evaluarea riscurilor, managementul riscului și a trasabilității

România este onorată să găzduiască acest eveniment la Palatul Parlamentului, situat în centrul istoric şi geografic al Bucureştiului care atrage prin stilul arhitectonic deosebit.


Vă invităm să faceţi cunoştinţă cu România viti-vinicolă, cu transformările prin care a trecut această ramură economică în ultima perioadă şi, nu în ultimul rând, cu ospitalitatea, cultura, arta şi istoria noastră.
Daniel CONSTANTIN
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Conform datelor de la Ministerul Agriculturii, România se află pe locul 10 la nivel mondial şi pe locul 5 la nivel european din punctul de vedere al suprafeţei cultivate cu viţă de vie. În ultimii 5 ani, sectorul vitivinicol românesc a accesat integral fondurile europene prin Programul Suport pentru Sectorul Vitivinicol (42,1 milioane euro/an), cel mai vizibil efect constând in replantarea a 19.766 ha cultivate cu viţă-de-vie. Acest program va continua şi în perioada 2014 -2018.

 

Surse info:

OIV2013

Pagina oficială de Facebook a evenimentului de la București

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Lucian Cuibus

Founder and manager at Food News România.
Sunt absolvent al USAMV Cluj-Napoca, specializarea Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole și al masterului internațional Food Quality Management. Din anul 2013 sunt Doctor în Ingineria Produselor Alimentare, titlu obținut la Alma Mater Studiorum Universitatea din Bologna, Italia.