cozonac_caco_stafide_food_news_romaniaPentru că ne aflam în postul sfintei sărbători de Crăciun vă aduc o rețetă spectaculos de dulce: cozonac de post cu cacao și stafide.
Iată ingredientele pentru un cozonac:
500 grame de făină
7 g de drojdie granule
100 ml ulei
200 ml de suc de portocale sau apă călduță (eu astăzi am stors sucul de la o portocală)
1 lingură de cacao
1 linguriță de scorțișoară
4-5 linguri de stafide
Un praf de sare
2 lingurițe de esență de rom
2 lingurițe de esență de vanilie
1 linguriță de esență de portocale
Coajă de portocale/coajă de lămâie

Mod de preparare:
Într-un bol încăpător de plastic cernem făina, adăugăm drojdia și praful de sare. În apa calduță sau în sucul călduț dizolvăm zaharul. Acest amestec îl adaugăm peste făină și celelalte ingrediente aflate în bol. Treptat adăugăm uleiul, și esența de portocale și vanilie. Frământăm până când aluatul devine omogen. Aluatul îl lăsăm la dospit până când își dublează volumul.
După ce aluatul a dospit, luam un sfert din întregul aluat și îl amestecăm cu scorțișoară, cacao și esența de rom până devine omogen.
Intindem aluatul simplu în formă dreptunghiulară. La fel întindem și aluatul cu cacao pe care il punem deasupra celui simplu și adăugăm stafidele. Începem să rulăm aluatul până când se termină foaia de cacao. Din porțiunea de aluat rămasă tăiem fâșii de un centimetru grosime pe care le răsucim și le trecem pe deasupra cozonacului.
Așezăm cozonacul în tavă și îl mai lăsăm la dospit 30 de minute. Îl dăm la cuptor până se rumenește. După ce ați scos cozonacul din cuptor îl puteți unge cu miere sau cu sirop de apă cu zahăr iar apoi puteți presăra zahăr tos, fulgi de cocos sau nucă tocată.

Poftă bună și sărbători cu pace în suflet!

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Lucian Cuibus

Founder and manager at Food News România.
Sunt absolvent al USAMV Cluj-Napoca, specializarea Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole și al masterului internațional Food Quality Management. Din anul 2013 sunt Doctor în Ingineria Produselor Alimentare, titlu obținut la Alma Mater Studiorum Universitatea din Bologna, Italia.