gheata_carbonica_food_news_romaniaIndustria alimentară folosește de ani buni tehnica frigului pentru a conserva alimentele și pentru a obține profituri și în perioadele în care producția agricolă este inexistentă din cauza condițiilor meteorologice. În SUA anual se înregistrează între 25 și 240 de milioane de îmbolnăviri și cca. 10.000 de decese cauzate de consumul unor alimente contaminate care au fost păstrate în condiții necorespunzătoare de temperatura, timp și umiditate care au facilitat dezvoltarea bacteriilor patogene.

Transformatoarele de căldură realizează trecerea de căldură de la corpurile cu temperatură mai scăzută la corpurile cu temperatură mai ridicată cu un consum de energie din exterior. Frigul are un rol foarte important în conservarea produselor alimentare în majoritatea industriilor, ca de exemplu, industria produselor congelate, refrigerate, vinificație, fabricarea berii, ănghețatei, produselor lactate s.a.m.d. Principale procedee realizate cu ajutorul instalațiilor frigorifice sunt: refrigerarea, congelarea și liofilizarea. Aceste procedee se folosesc pe întregul lanț alimentar de la producție, transport, depozitare, vânzarea către client. Codurile de bune practici impun prin FDA, HACCP, Codex Alimentarius s.a., recomandă ca temperatura internă a produselor alimentare să fie sub 5 grade Celsius.

In industria alimentara, mai ales in cateringul aviatic, gheata carbonica se utilizeaza in special la transportul alimentelor care necesita congelare sau refrigerare rapida. De exemplu, avioanele nu sunt dotate cu frigidere, de aceea pentru a racii bauturile sau pentru a pastra produsele reci sau congelate se foloseste gheata carbonica. O alta aplicatie la care se foloseste gheata carbonica in industria alimentara, este procesul de prelucrare a carnii. Momentan foarte putine compani folosesc aceasta procedura din cauza costurilor ridicate, dar rezultatul final este un produs de calitate superioara. Cluburile si restaurantele folosesc gheata carbonica in bauturi pentru a transforma bauturile in mici vulcani efervescenti.  Bauturile se pot consuma fara probleme, pentru ca gheata carbonica este 100% alimentara, dar ATENTIE sa nu inghititi granulele de gheata carbonica ! Aceste granule de gheata carbonica sunt foarte reci si pot crea degeraturi grave daca nu respectati aceste indicatii. O granula de gheata carbonica dispare din pahar prin evaporare in aproximativ 4-5 minute.

De asemenea gheața carbonică se folosește la diverse petreceri, la care se servesc cocktailuri sau pahare de șampanie care sunt învelite cu un fum alb asemănătoare cu o ceață. La fel și gheata carbonica pentru sablare este foarte eficientă în tehnologia sablării, sablarea cu gheață carbonică, tehnologie folosită din ce în ce mai des și în România. Sablarea cu gheață carbonica este neabrazivă și nepoluantă. Acest efect se obține introducând în băuturi gheață carbonică, mai exact se introduc 1-2 granule de gheață carbonică în pahare sau 4-5 granule în carafele de vin. Acest efect cu fum durează între 3-6 minute, timp în care gheața carbonică se evaporă din pahare. Aceste băuturi se pot consuma fără nici o problemă, pentru că această gheață carbonică este 100% alimentară.

Poate ca ati vazut doar in poze sau la vreo petrecere la care ati fost invitat, acele cocktailuri sau pahare de sampanie asupra carora plutea un fum alb ca si o ceata, si care aratau ca niste potiuni magice. Acest efect se obtine daca introduceti gheata carbonica in bauturi, mai exact in paharele de sampanie si cocktailuri se introduc 1-2 granule de gheata carbonica sau 4-5 granule in carafele de vin. Efectul de fum dureaza aproximativ 3-5 minute, timp in care gheata carbonica se evapora in totalitate din pahare. Bauturile se pot consuma fara nici o problema, deoarece gheata carbonica este 100% alimentara. Vrei o petrecere reusita si sa iti impresionezi invitati? Alege gheata carbonica in bauturi.

Surse info:

  • Prof. Alexandru Naghiu, 2002. Tehnica frigului și Climatizare în Industria ALimentară, Risoprint, Cluj-Napoca
  • dry-ice.ro
0 0 votes
Article Rating

Scris de

Lucian Cuibus

Founder and manager at Food News România.
Sunt absolvent al USAMV Cluj-Napoca, specializarea Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole și al masterului internațional Food Quality Management. Din anul 2013 sunt Doctor în Ingineria Produselor Alimentare, titlu obținut la Alma Mater Studiorum Universitatea din Bologna, Italia.