mici_food_news_romania_cuibusZilele acestea a fost aprobat noul Regulament NR. 601/2014 al Comisiei din 4 iunie 2014  cu privire la categoriile de carne și utilizarea anumitor aditivi alimentari în preparatele din carne, care modifică anexa II a Regulamentului (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului.
În anexa II a acestui regulament găsim și derogarea făcută României pentru folosirea bicarbonatului de sodiu şi a altor aditivi necesari preparării pastei de mici. Odată cu adoptarea acestui nou regulament, de la 25 iunie, micii românești vor putea fi iar exportaţi în Europa, deoarece Uniunea Europeană interzicea până acum folosirea bicarbonatului de sodiu în produsele din carne. La prepararea micilor se mai pot folosi în același timp și carbonaţi de sodiu (E500), acid carminic (colorant roşu) (E120), precum şi zaharuri şi melase caramelizate (E 150a-d).

La cererea anumitor state membre și/sau a industriei cărnii, au fost luate în considerare anumite utilizări ale curcuminei (E100), coșenilei (E120), zaharurilor și melaselor caramelizate (E150a-d), extractului de ardei roșu (E 160c) și roșului de sfeclă (E 162), aditivi care au fost utilizați în mod tradițional în anumite stat e membre pentru colorarea produselor de tip merguez și a altor produse tradiționale: salsicha fresca, mici, butifarra fresca, longaniza fresca, chorizo fresco, bifeki,  soutzoukaki, kebap, cevapcici și pljesk  avice și este adecvat să se autorizeze aceste utilizări.

Pe Eur-lex puteți consulta în întregime acest nou regulament.

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Lucian Cuibus

Founder and manager at Food News România.
Sunt absolvent al USAMV Cluj-Napoca, specializarea Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole și al masterului internațional Food Quality Management. Din anul 2013 sunt Doctor în Ingineria Produselor Alimentare, titlu obținut la Alma Mater Studiorum Universitatea din Bologna, Italia.