Pastele făinoase – ingredientul care nu poate să lipsească din bucătăriile profesionale

Pastele făinoase – ingredientul care nu poate să lipsească din bucătăriile profesionale

Pastele făinoase sunt, probabil, unele dintre cele mai răspândite și consumate produse alimentare pe întreaga planetă. Există mai mult de 600 de forme de paste în lume: clasificate după lungimea lor există paste lungi și scurte, după forma lor există paste tubulare, fire/linii, benzi late, foi, umplute și alte forme diverse (de exemplu fusilli, farfalle etc.), există și paste de diferite culoari, paste proaspete și uscate, precum și paste din diferite tipuri de făină (făină de grâu dur, făină de grâu, făină de porumb, făină de hrișcă etc.).

Experții spun că există șapte criterii-cheie utilizate în evaluarea pastelor: culoarea (pastele bune pot fi recunoscute prin culoarea de chihlimbar), gradul de lipire (pastele sunt cu atât mai bune cu cât se lipesc mai puțin la fierbere), textura suprafeței (pastele cu suprafață mată sunt de calitate), grad de elasticitate (pastele trebuie să fie elastice după fierbere), consistența (cu cât mai mult timp avem nevoie să le mestecăm, cu atât sunt mai bune), separarea particulelor (pastele de calitate vor rămâne separate atunci când sunt mestecate) și gustul.

Din perspectiva alimentației sănătoase, pastele făinoase sunt apreciate pentru calitățile lor nutritive, dar și privite cu suspiciune din cauza unor posibile efecte nedorite ale consumului excesiv. Având un index glicemic ridicat, este recomandat să consumăm pastele cu moderație. Cu toate acestea, un studiu realizat recent de cercetători italieni de la Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed I.R.C.C.S a arătat că nu există nici o legătură între consumul de paste și indicele de masă corporală mare (IMC).

Atât consumatorii cât şi bucătarii se orientează spre preparate sănătoase și de calitate dar totuşi pregătite cât mai rapid. Cu atât de multe sortimente de paste făinoase, cu exigențele crescute ale consumatorilor și cu așteptările bucătarilor, am apelat la furnizori de paste din România ca să aflăm care sunt sortimentele cele mai solicitate în bucătăriile profesionale şi ce avantaje aduc ele în realizarea și modul de preparare al meniurilor.

Articolul integral poate fi citit în ediția tipărită a revistei Gastromedia. Pentru comenzi și abonamente, sunați la 0756-610.883.


Pastele făinoase – ingredientul care nu poate să lipsească din bucătăriile profesionale
Source: Alimentatiepublica.ro- Revista Gastromedia

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Redactia FNR

Domeniul agro-alimentar sub lupa specialiștilor!