sibutramina_medicamente_de_slabire_food_news_romania_smallPersoanele care doresc să opteze pentru diferite medicamente de slăbit, trebuie să aibă grijă la compoziția acestora deoarece unele substanțe s-au dovedit a fi destul de periculoase.

Este vorba de sibutramina,  un inhibitor neurotransmițător. Această substanță este derivată din amfetamină, care reduce asimilarea de serotonina (cu 53%), norepinefrina (cu 54%) și dopamină (cu 16%). Prin faptul ca mărește nivelul acestor substanțe în sinapsele neurale, induce sațietate. Astfel, deși cantitatea de alimente ingerată este mică, creierul primește semnale cum ca ar fi plin și nu mai este nevoie să se consume alimente în plus.

În anul 2002, o companie a început un studiu asupra acestei substanțe, studiul SCOUT (Sibutramine Cardiovascular Outcome Trial) pentru a determina impactul pierderii în greutate cu ajutorul sibutraminei asupra riscului cardiovascular. 9800 de pacienți obezi sau supraponderali au fost analizați pe durata a 6 ani, timp în care s-a constatat ca sibutramina provoacă probleme cardiovasculare (infarct, accident vascular cerebral sau stop cardiac). Concluzia a fost ca beneficiile sibutraminei nu depășesc riscurile asociate cu consumul acesteia și că medicamentele care conțin această substanță ar trebui suspendate din Uniunea Europeana (s-a luat decizia în anul 2010, până la efectuarea altor studii).

Medicamente care conțin sibutramina: Lindaxa, Minimacin, Reductil, Reduxade, Sibutral, Sibutril, Siluton, Sitrane, Zelium, Zelixa, Po Chai Pills, Herbal Diet Natural.

 

Bibliografie

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Iulia Hadarean

Am absolvit Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Cluj-Napoca, secţia Nutriţie.