UE_reia_importul_de_porci_vii_din_SUA_food_news_romaniaDacă scandalul cailor din România a ținut pagina de afiș a știrilor de peste tot, o știre mult mai importantă a rămas destul de puțin promovată în media românească. De curând, mai exact în 4 februarie 2013, Comisia Europeană a reaprobat, începând cu 25 februarie 2013, importul de suine vii în UE și a utilizării acidului lactic pentru decontaminarea carcaselor bovine. Autoritatea Europeană de Securitate Alimentară (EFSA) a emis un aviz favorabil încă din luna iulie 2011 cu privire la utilizarea acidului lactic. Această măsură contribuie la reducerea contaminării cu E. Coli și Salmonela., totuși se precizează că utilizarea acidului lactic nu trebuie să fie considerat un substitut al normelor igienice din abatoare și al practicilor corecte existente.

Poate reprezenta această decizie un lucru bun pentru România? Nu cred că va ajuta foarte mult zootehnia românească dacă mai mulți producători din industria alimentară vor prefera carnea din SUA în detrimentul celei locale, din cauza prețului, cu siguranță mult mai mic. Se cunoaște calitatea alimentelor din SUA, la fel și sănătatea consumatorilor din acele părți..de ce se acceptă oare o astfel de măsură, când s-ar putea bine mersi asigura necesarul de porci pentru Europa loco?

Condițiile de import presupun un control individual al porcilor în legătură cu stomatita veziculoasă (SV), infecție care poate afecta și alte specii de animale. Astfel de focare au fost înregistrate în Statele Unite ale Americii în mai multe zone. Totuși condițiile de import a animalelor din UE se bazează pe standardele stabilite de către World Organisation for Animal Health (OIE). Statele Unite ale Americi au fost astfel trecute în lista țărilor non-UE autorizate (Anexa I din Regulamentul UE nr. 206/2010)  pentru exportul de porci vii, cât și pentru tranzitarea porcilor vii pe teritoriul Uniunii Europene către o destinație non-UE. În loc să fie sprijinită zootehnia europeană se preferă astfel de acorduri mai mult decât dezavantajoase. Transportat cu avionul a suinelor din SUA până în Europa vor polua mediul înconjurător și vor duce la cheltuieli de care comunitatea uniternațională se poate lipsi. Din păcate globalizarea nu ține la o dezvoltare sustenabilă, se preferă în continuare boom-uri mari într-un timp scurt, dar cu efecte dezastroase pe termen mediu și lung.

 

Bibliografie

Europa Press releases Rapid

Eur-Lex

Regulation EU 206/2010

sxc.hu

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Mihai BG

Administrator site, Editor

Sunt absolvent al Facultății de Litere, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca cu specializarea: Limbă şi literatură Rusă-Engleză.