waterfall-World_Water_Day_food_news_romaniaDecizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. În România, această zi se sărbătorește din 1993.

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop aducere în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă.

În fiecare an, sărbătorirea se face sub un slogan, anul acesta este ‘Water and Sustainable Development’.

Apa pe care o consumăm zi de zi ne ajută să ne menținem sănătatea. Există și un consum de apă pe care nu-l vedem în mod direct, care se cheamă apă virtuală, ex. zilnic consumăm peste 4 miliarde de litri pentru a ne alimenta cu hrană și energie electrică. Un studiu efectuat de către Fondazione Barilla Centre for Food and Nutrition în colaborare cu Marta Antonelli, autoarea cărții L’acqua che mangiamo, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei ne prezintă câteva informații utile.

Un om consumă în medie 2 litri de apă pentru consum și peste 4000 l pentru a obține hrana de zi cu zi. Se consumă 15.000 l apă pentru a produce un kilogram de carne de vită. Aproape 90% din apa consumată are ca destinație producerea de hrană. Dacă tot globul s-ar ghida după țările occidentale, risipa de apă ar crește cu 75%, având în vedere că dieta acestor țări se bazează în special pe consumul de carne. Se folosește mai multă apă pentru obținerea produselor de origine animală decât pentru produsele vegetale. Peste 1,3 miliarde de tone de alimente (o treime din producția mondială) sunt aruncate în fiecare an, desigur provocând o risipă enormă de apă, 250 km cubi/an. Se estimează că în anul 2050 va fi nevoie de o cantitate mai mare de apă cu pînă la 20% pentru producerea hranei, aprox. 2400 km cubi/an.

Reducerea risipei alimentare cu 50% până în 2020 est eunul dintre eobictivele protocolului din Milano, un proiect la care au participat peste 500 de experți internaționali, ca un răspuns la problemele globale în ceea ce privește alimentația globală. Această schimbare se poate realiza cu aportul fiecăruia dintre noi, atunci când folosim apa și diverse produse alimentare, și să evităm pe cât se poate risipa.

Pentru cei pasionați de Quiz aici găsiți unul dedicat acestei zile – World Water Day 2015 Quiz


 

Bibliografie:

Worldwaterday

wikipedia.org

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Redactia FNR

Domeniul agro-alimentar sub lupa specialiștilor!