Domeniul agro-alimentar sub lupa specialiștilor

Arăt: 1 - 10 din 82 REZULTATE
Locale Știri

Numărul exploataţiilor agricole este în scădere făţă de anul trecut

 

 

Numărul exploataţiilor agricole a ajuns la 3,422 milioane anul trecut, cu 5,7% mai mic faţă de cel înregistrat în 2013 şi cu 11,3% faţă de 2010, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În anul 2016, numărul exploataţiilor agricole a fost de 3.422 mii, mai mic cu 5,7% faţă de cel înregistrat la Ancheta Structurală în Agricultură 2013 şi, respectiv, cu 11,3% faţă de Recensământul General Agricol 2010. Numărul exploataţiilor agricole fără personalitate juridică a fost de 3,396 milioane, cu 5,7% mai mic decât în anul 2013, iar numărul exploataţiilor agricole cu personalitate juridică a fost de 26.000, cu 6,4% mai mic decât în anul 2013′, se arată în document.

Suprafaţa agricolă utilizată a exploataţiilor agricole a fost în scădere cu 4,2% faţă de cea înregistrată la Ancheta Structurală în Agricultură 2013 şi cu 6% faţă de Recensământul General Agricol 2010.

Suprafaţa agricolă utilizată ce a revenit în medie, în anul 2016, pe o exploataţie agricolă a fost de 3,65 hectare, comparativ cu 3,6 hectare în anul 2013.


Sursa: Lexcafe.ro-Agricultură şi silvicultură; Noutati legislative | Legislatie gratuita | Portal juridic
Link articol: Numărul exploataţiilor agricole este în scădere făţă de anul trecut


 

Locale Știri

Preșcolarii și elevii din învățământul primar și gimnazial vor primi, în anul școlar 2017-2018, fructe și legume proaspete, produse lactate și produse de panificație

Preșcolarii și elevii din învățământul primar și gimnazial vor primi, în anul școlar 2017-2018, fructe și legume proaspete, produse lactate și produse de panificație

În ședința Guvernului din 7 septembrie a fost adoptată o Hotărâre care stabilește modul de aplicare și de finanțare a Programului pentru şcoli al României, în perioada 2017-2023, în condițiile în care acest program a fost adoptat, printr-o Ordonanță, în ședința din 18 august.

Conform actului normativ, pentru anul şcolar 2017-2018, limita valorică zilnică/preşcolar/elev este de 2,05 lei, dintre care: 0,6 lei pentru porţia de fructe şi legume; 0,88 lei pentru porţia de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf; 0,57 lei pentru porţia de produse de panificaţie.

Aproximativ 2,074 milioane de preșcolari și elevi vor beneficia de acest program.

Finanțarea Programului va fi asigurată de la bugetul de stat,  prin sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi din fonduri externe nerambursabile.

Pentru anul şcolar 2017-2018, de la bugetul de stat este prevăzută suma de 377,08 milioane lei, care se utilizează după cum urmează:

  1. a) 70,483 milioane lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 41,408 milioane lei pentru derularea măsurilor educative;
  2. b) 109,3 milioane lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 41,408 milioane lei pentru derularea măsurilor educative
  3. c) 114,4 milioane lei pentru acordarea gratuită de produse de panificaţie.

Ajutorul european, prin Fondul European de Garantare Agricolă, pentru aceeași perioadă, este de 6,866 milioane euro pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi derularea măsurilor educative aferente, respectiv de 10,865 milioane euro pentru acordarea gratuită de lapte şi produse lactate.

Produsele care pot fi distribuite preşcolarilor şi elevilor sunt:

–        Fructe şi legume: mere, pere, struguri de masă, prune, morcov, păstârnac, ţelină rădăcină, sfeclă roşie, ardei graşi, castraveţi proaspeţi.

–        Lapte şi produse lactate: lapte de consum fără adaos de lapte praf (lapte tratat termic, pasteurizat sau UHT), produse lactate fermentate fără adaos de lapte praf ( iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana şi alte sortimente de lapte fermentate sau acrite).

–        Produse de panificaţie: corn sau baton din făină integrală; covrigi simpli sau biscuiţi uscaţi din făină integrală fără adaos de zahăr, îndulcitori şi alţi aditivi alimentari.

Pe parcursul săptămânii, unui preşcolar/elev i se vor acorda gratuit 2 porţii de fructe şi/sau legume, 2 porţii de lapte, o porţie de produse lactate şi 5 porţii de produse de panificaţie. Pentru asigurarea diversităţii, porţia de fructe şi/sau legume va fi însoţită de o porţie de biscuiţi şi/sau covrigi uscaţi, iar porţia de lapte şi produse lactate va fi însoţită de corn şi/sau baton. În cazul în care unităţile de învăţământ nu dispun de spaţii de depozitare, porţia de produse lactate poate fi înlocuită cu o porţie de lapte.

Programul pentru şcoli al României cuprinde și o serie de măsuri educative care însoţesc distribuţia fructelor, legumelor, laptelor şi produselor lactate pot fi realizate și anume: organizarea de vizite la ferme pomicole/legumicole sau la ferme de producere a laptelui, la expoziţii, târguri sau alte evenimente şi/sau activităţi similare; organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe şi legume şi lapte şi produse lactate, organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe şi legume şi de lapte şi produse lactate sau de activităţi educative practice.

Autorităţile competente naţionale pentru aplicarea Programului pentru şcoli sunt Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Sănătăţii.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură este autoritatea naţională competentă pentru implementarea, controlul şi acordarea de ajutoare financiare din FEGA pentru furnizarea fructelor, legumelor, laptelui şi produselor lactate în unităţile de învăţământ. Plata ajutorului financiar din FEGA se va face de către APIA în termen de trei luni de la depunerea cererilor de plată, în ordinea stabilirii eligibilităţii acestora pentru fiecare solicitant de ajutor, până la plata integrală a ajutorului financiar din FEGA.


Sursa: Comunicare – Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Link articol: Preșcolarii și elevii din învățământul primar și gimnazial vor primi, în anul școlar 2017-2018, fructe și legume proaspete, produse lactate și produse de panificație


 

Locale Știri

Fructe, legume, lapte, produse lactate și de panificație, în noul Program pentru şcoli

 

Programul pentru școli unifică și continuă Programul de încurajare a consumului de fructe şi legume în şcoli şi Programul “Lapte și corn” (implementate la nivel național), în conformitate cu regulamentele europene începând cu anul şcolar 2017-2018, asigurând astfel participarea României la Programul pentru școli al Uniunii Europene, ce se va derula în perioada 2017-2023, potrivit unei ordonanțe aprobate astăzi, 18.08.2017, în Şedinţa de Guvern.

Conform legislaţiei europene, Programul pentru şcoli are două componente:

  • distribuirea de fructe şi/sau legume proaspete, lapte natural de consum şi/sau produse lactate fără adaos de lapte praf;
  • măsurile educative care însoţesc distribuţia produselor.

Actul normativ aprobat astăzi prevede crearea cadrului legislativ național pentru implementarea componentelor și obiectivelor acestui program în România, care va fi pus în aplicare de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății.

În termen de 30 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a acestui act normativ, printr-o hotărâre de guvern, se vor stabili măsurile necesare pentru implementarea Programului pentru școli al României care va asigura şi distribuţia produselor de panificaţie.

Acest program urmărește crearea de obiceiuri alimentare sănătoase de la o vârstă fragedă, (prin componenta de educație pentru sănătate obligatorie a acestui program), precum și creșterea consumului de produse locale.

Finanțarea Programului pentru școli al României va fi asigurată de la bugetul de stat,  prin sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată repartizate pe judeţe şi municipiul Bucureşti, şi din fonduri externe nerambursabile. Bugetul pentru implementarea Programului pentru școli al României în fiecare an şcolar se va stabili anual prin Hotărâre de Guvern.

Din punct de vedere legislativ, ordonanța de urgență aprobată astăzi stipulează că, la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern, vor fi abrogate OUG nr.96/2002 și OUG nr. 24/2010. Mai mult, acordurile-cadru/contractele de achiziție publică încheiate pentru aplicarea prevederilor OUG nr.96/2002 și OUG 24/2010, înainte de data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, sunt supuse dispozițiilor legale în vigoare la data când acestea au fost încheiate în ceea ce privește încheierea, modificarea, interpretarea, efectele, executarea și încetarea acestora.

Programul pentru școli al Uniunii Europene se va derula începând cu anul școlar 2017-2018 ca urmare a adoptării Regulamentului (UE) 2016/791 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 mai 2016.


Sursa: Comunicare – Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Link articol: Fructe, legume, lapte, produse lactate și de panificație, în noul Program pentru şcoli


 

Locale Știri

Se pregătesc noi reguli pentru amplasarea supermarketurilor şi a hipermarketurilor!

 

Ministerul Agriculturii a comunicat parlamentarilor care doresc să inițieze noi legi privind amplasarea supermarketurilor, hipermarketurilor și centrelor comerciale că susține modificarea legislației astfel încât amplasarea acestora să fie în zone predilect comerciale, în afara centrului orașelor și în zone cu densitate redusă a populației.

Astfel, într-un document oficial, Ministerul Agriculturii a transmis parlamentarilor care lucrează la astfel de legi că este de acord cu modificarea cadrului legislativ de funcționare și amplasare ”după reguli stricte tehnico-economice” a centrelor comerciale, a supermarketurilor si hipermarketurilor.


Sursa: Lexcafe.ro-Agricultură şi silvicultură; Noutati legislative | Legislatie gratuita | Portal juridic
Link articol: Se pregătesc noi reguli pentru amplasarea supermarketurilor şi a hipermarketurilor!


 

Locale Știri

Ziua de 1 octombrie a fost instituită “Zi naţională a produselor agroalimentare româneşti”!

În ultimul timp se vorbeşte tot mai mut despre produsele româneşti. Se doreşte salvarea acestei ramuri, de fapt salvare producătorilor care luptă zi de zi cu marile magazine.

Se doreşte consumul de produse tradiţionale româneşti deoarece practicile agricole tradiționale nu pun în pericol speciile de plante și animale care trăiesc în spațiul rural și nu afectează mediul de viață al acestora.

Mai mult, produsele tradiționale sprijină economia locală: prin valorificarea lor, veniturile obținute se întorc la fermieri şi astfel ajută la susținerea pe viitor a activității acestora. Pentru mulți dintre fermieri, aceste activități reprezintă principala sursă de venit, fără de care nu și-ar putea continua munca, oricât de mult și-ar dori să păstreze tradițiile și să rămână aproape de natură. 

Un produs tradiţional menține patrimoniul cultural al zonelor rurale şi ajută la păstrarea identității culturale, prin păstrarea tradițiilor şi a obiceiurilor locale: sărbători locale şi festivaluri în cadrul cărora se promovează porturile, obiceiurile şi produsele deopotrivă.

Promovarea produselor agroalimentare româneşti constituie un obiectiv pentru guvernanţi.

În acest scop, în Monitorul Oficial nr. 556/2017 a fost publicată Legea nr. 168/2017 privind instituirea zilei de 10 octombrie – Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti.

Conform noutăţii legislative prin produs agroalimentar românesc se înţelege produsul obţinut pe teritoriul naţional din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din România şi are inscripţionat pe etichetă drapelul României.

De asemenea se mai prevede că ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti poate fi organizată de către autorităţile publice centrale şi locale şi de celelalte instituţii ale statului, de către societatea civilă şi persoane fizice şi juridice, prin organizarea sau participarea la programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social sau ştiinţific, consacrate promovării produselor agroalimentare româneşti şi câştigării încrederii consumatorului.

Iar autorităţile administraţiei centrale şi locale pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor, în limita alocaţiilor bugetare aprobate.

Este adevărat că produsele tradiționale pierd mult teren în contextul socio-economic actual. Pe de o parte, pentru că nu sunt la îndemâna noastră oricând, la orice oră, cum sunt produsele din supermarketuri. Pe de altă parte, pentru că sunt puțin mai scumpe decât cele convenționale. Însă prețul pe care îl poartă aceste produse este unul mai mult decât corect. Agricultura este o muncă grea, care cere multă implicare din partea celor care o practică. Uneori, fermierii nu apucă să își tragă sufletul cât e ziua de lungă. Pentru mulți dintre ei este singurul mod de a obține o sursa de venit pentru familie și de a-și continua munca. Și, foarte important, pentru fermieri agricultura rămâne o opțiune pe care o îmbrățișează pentru că doresc să păstreze tradițiile și să trăiască aproape de natură.


Sursa: Lexcafe.ro-Agricultură şi silvicultură; Noutati legislative | Legislatie gratuita | Portal juridic
Link articol: Ziua de 1 octombrie a fost instituită “Zi naţională a produselor agroalimentare româneşti”!


 

Locale Știri

Programul Naţional pentru apicultori va continua şi în perioada 2017-2019!

 

Programul Național prin care apicultorii primesc sprijin pentru îmbunătățirea producției și comercializării produselor apicole va fi continuat în perioada 2017-2019. Printr-o Hotărâre adoptată astăzi, Guvernul a alocat acestui program, pentru cei trei ani de derulare, suma de 97,626 milioane lei din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Fondurile pentru apicultori vor fi distribuite astfel:

pentru anul 2017 va fi alocată suma de 32,542 milioane lei;
pentru anul 2018 va fi alocată suma de 32,542 milioane lei;
pentru anul 2019 va fi alocată suma de 32,542 milioane lei;

Din valoarea totală a sprijinului financiar, 50% reprezintă sprijin UE, 50% din bugetul național.

Scopul de bază al Programului este îmbunătățirea producției și comercializării produselor apicole prin sprijinirea apicultorilor pentru achiziționarea de medicamente pentru tratarea varoozei şi nosemozei, de colectoare de polen, colectoare de propolis, uscător de polen sau încălzitor miere, de mătci, şi/sau familii de albine, de cutii în vederea reformării cutiilor uzate în urma deplasării acestora în pastoral, precum şi acordarea de sprijin financiar cooperativelor agricole pentru achiziţionarea de: maturator, centrifugă, topitor de ceară cu abur din inox.


Sursa: Lexcafe.ro-Agricultură şi silvicultură; Noutati legislative | Legislatie gratuita | Portal juridic
Link articol: Programul Naţional pentru apicultori va continua şi în perioada 2017-2019!


 

Locale Știri

Fermierii au primit de la stat şi 15.000 de euro pe hectar!

 

Peste 33,7 milioane de euro au ajuns deja în contul fermierilor eligibili pentru a beneficia de sprijinul cuplat aferent anului agricol 2017. Cel mai mult au încasat cei care au cultivat legume în sere şi solarii – peste 15.000 de euro pe hectar.

Sprijinul cuplat, ajutorul financiar condiţionat de producţie de care beneficiază fermierii, a ajuns să depăşească 15.000 de euro pe hectar pentru anumite culturi, anunţă Agenţia de Plăţi pentru Agricultură.

În ceea ce priveşte cuantumurile stabilite pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal, cele mai mari sume, de 15.060 de euro pe hectar, sunt acordate celor care cultivă  legume în solarii şi sere.


Sursa: Lexcafe.ro-Agricultură şi silvicultură; Noutati legislative | Legislatie gratuita | Portal juridic
Link articol: Fermierii au primit de la stat şi 15.000 de euro pe hectar!


 

Locale Știri

Etichetele produselor lactate nu trebuie să mai prevadă procentul de lapte praf!

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul care modifică Legea 88/2016 referitoare la etichetarea laptelui proaspăt pentru consum şi a produselor lactate, fiind abrogată obligativitatea ca pe etichetele produselor lactate să fie prevăzut procentul de lapte praf pe care îl conţin.

 

Proiectul de lege a fost iniţiat în vederea înlăturării unor dificultăţi în implementarea prevederilor actului normativ de bază. Proiectul abrogă din lege obligativitatea ca pe etichetele produselor lactate să fie prevăzut procentul de lapte praf pe care îl conţin.

Potrivit celor adoptate, eticheta de pe produsele lactate trebuie să cuprindă ţara de origine sau locul de provenienţă a laptelui cu ponderea cea mai mare, numele operatorului economic procesator al laptelui, fiind eliminată denumirea ambalatorului sau marca de identificare.


Sursa: Lexcafe.ro-Agricultură şi silvicultură; Noutati legislative | Legislatie gratuita | Portal juridic
Link articol: Etichetele produselor lactate nu trebuie să mai prevadă procentul de lapte praf!


 

Locale Știri

Evenimente de informare asupra oportunităților de finanțare prin PNDR 2014-2020

 

 

Alexandru Potor, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a participat în perioada 21-22 iunie 2017 la două evenimente de informare a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, în județele Constanța și Tulcea.

Scopul întâlnirilor desfășurate la Tulcea, în sala de conferințe a Consiliului Județean, în 21 iunie 2017, respectiv la Constanța, în sala de ședințe a Primăriei Constanța, în 22 iunie 2017, a fost de a discuta cu beneficiarii finanțărilor din PNDR în vederea creșterii absorbției de fonduri europene și pentru a stimula investițiile din agricultură și dezvoltare rurală.

Obiectivul acestei campanii de informare este acela de a convinge cât mai mulți actori interesați de activități în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale să elaboreze și să depună proiecte în cadrul sesiunilor deschise în anul 2017 și, în același timp, să se realizeze un inventar al problemelor apărute în implementarea proiectelor, în vederea identificării de soluții.

„Acest tip de investiții pe care noi le vizăm trebuie să coroboreze intervenția autorităților pe partea de mediu, de sănătate publică, sanitar-veterinară, etc. În aceste condiții, am dorit să vedem unde poate interveni Ministerul Agriculturii și cum putem să așezăm la aceeași masă pe toți cei care sunt implicați în dezvoltarea proiectelor”, a declarat secretarul de stat Alexandru Potor.

Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR) din cadrul Autorității de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală derulează începând cu luna iunie a.c. o campanie de informare a beneficiarilor – fermieri, UAT-uri prin reprezentanții legali, asociații, GAL-uri, etc. cu privire la posibilitățile de accesare a măsurilor din cadrul PNDR 2014-2020.


Sursa: Comunicare – Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Link articol: Evenimente de informare asupra oportunităților de finanțare prin PNDR 2014-2020


 

Page 1 of 9
1 2 3 9