Probabil ca Egiptul e pe bucket list-ul multor persoane. Inafara de istoria sa fascinanta, plaje uimitoare si scuba diving, mancarea traditionala egipteana este un alt motiv care ar trebui sa te faca sa te gandesti la aceasta destinatie. De fapt, mancarea de astazi din Egipt are la baza intreaga cultura si istorie a acestei tari, fiecare civilizatie lasand in urma sa cate un preparat. Asemeni altor state din Orientul Mijlociu, si familiile din Egipt se aduna impreuna pentru a celebra momente unice si, bineinteles, pentru a savura o mancare delicioasa.
https://www.high-endrolex.com/4
Daca te intrebi ce mananca egiptenii, dar si ce sa mananci tu in timpul unui sejur in aceasta tara ce abunda de istorie, acest ghid te va ajuta sa descoperi cele mai bune mancaruri traditionale, alaturi de cateva street food-uri delicioase. Si noi am avut un sejur egipt Hurghada recent, asa ca iti putem impartasi putin din experienta noastra culinara!
Fii gata sa mananci!
1. Ful Medammes — Ful este unul din cele mai comune mic dejunuri din Egipt si face parte din dieta localnicilor. Ful, pronuntat fool, este fabricat din fasole gatita cu ulei si sare. Fasolele Fava sunt invelite in pastai de grasime, lungi. Deoarece boabele de fava necesita pregatire indelungata, o versiune pre-facuta in cutii de conserve este vanduta pe pietele locale si in magazinele de bacanie. Fasolea poate fi preparata apoi pe soba sau chiar in cuptorul cu microunde. Ful este de obicei mancat cu oua, branza, paine pita si / sau mancare populara precum ta’meya. De asemenea, poate fi un mic dejun simplu si rapid, facut intr-un sandwich. Fasolele sunt impachetate cu substante nutritive esentiale, cum ar fi carbohidratii si fier si au un continut redus de grasimi saturate.
2. Falafel, cunoscut ca si Ta’meya – este servit in mod traditional in micul dejun egiptean, impreuna cu fulgi, oua, branza si paine pita. Falafelul traditional se face cu naut, insa ta’meya este facuta din fasole. Fasolele Fava ar trebui sa fie inmuiate peste noapte pentru a se inmuia, apoi zdrobite intr-un procesor de bucatarie. Acestea sunt apoi amestecate cu o combinatie proaspata de coriander tocat, patrunjel, ceapa alba, usturoi si praz, oferind ta’meya culoarea sa verde vibranta. Se adauga condimente precum cumin, boia de ardei, cayenne, sare si piper, impreuna cu faina de naut. Nu este o surpriza de ce Ta’meya este un fel de mancare egipteana populara – aceasta ofera o aroma unica si proaspata.
3. Koshary — o mancare de strada ce este considerata in mod regulat mancarea nationala a Egiptului. Acest amestec de linte, naut, orez, macaroane, sos de rosii si ceapa prajita multumeste pana si cele mai exigente papile gustative. In timp ce radacinile acestei retete sunt neclare, este posibil ca koshary sa fie derivat din mujadarra (este un fel de fel de mancare, dar nu contine paste). Desi koshary este vazuta frecvent pe mese in casele arabe din intreaga lume, de mai multe decenii a fost o mancare de strada favorita in Cairo.
4. Fatteh — Acest tip de mancare este consumat, in special, in timpul sarbatorilor, cum ar fi Ramadan, la nunti si botezuri. Fatteh sau fattah foloseste paine prajita proaspata sau pita, apoi este intarita cu carne (de obicei carne de vita sau miel si uneori pui), orez, ceapa, usturoi, mirodenii, iaurt, sos de rosii si vinete. Fatteh este finisat cu o crema de nuci de pin pentru textura si, odata completata si prezentata pe o tava, pare asemanatoare cu nachos datorita amestecului sau de culori, cu pene de pita care inlocuiesc chipsuri de tortilla.
5. Shawarma — ei bine, ai si acasa shawarma, insa nu se compara cu cea de la mama ei de acasa. Este o mancare de strada pe care sigur ai mai incercat-o. Este un tip de mancare ce provine din Grecia, insa egiptenii au ales sa isi puna amprenta asupra sa. De obicei, ca mancare egipteana, este servita cu tahini si pui servit cu tomaya (sos de usturoi). Este o masa rapida, insa nu atat de sanatoasa.