Appel à candidature pour l’année 2017-2018 Dans le cadre de sa politique internationale et de soutien aux chercheurs, la Chaire UNESCO „Culture et Traditions du Vin” de l’Université de Bourgogne attribue pour l’année universitaire 2017/2018 une Bourse de Stage de Recherche (5 mois à l’Université de Bourgogne) à un étudiant étranger inscrit en …
septembrie 2017
Preșcolarii și elevii din învățământul primar și gimnazial vor primi, în anul școlar 2017-2018, fructe și legume proaspete, produse lactate și produse de panificație
În ședința Guvernului din 7 septembrie a fost adoptată o Hotărâre care stabilește modul de aplicare și de finanțare a Programului pentru şcoli al României, în perioada 2017-2023, în condițiile în care acest program a fost adoptat, printr-o Ordonanță, în ședința din 18 august.
Conform actului normativ, pentru anul şcolar 2017-2018, limita valorică zilnică/preşcolar/elev este de 2,05 lei, dintre care: 0,6 lei pentru porţia de fructe şi legume; 0,88 lei pentru porţia de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf; 0,57 lei pentru porţia de produse de panificaţie.
Aproximativ 2,074 milioane de preșcolari și elevi vor beneficia de acest program.
Finanțarea Programului va fi asigurată de la bugetul de stat, prin sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi din fonduri externe nerambursabile.
Pentru anul şcolar 2017-2018, de la bugetul de stat este prevăzută suma de 377,08 milioane lei, care se utilizează după cum urmează:
- a) 70,483 milioane lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 41,408 milioane lei pentru derularea măsurilor educative;
- b) 109,3 milioane lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 41,408 milioane lei pentru derularea măsurilor educative
- c) 114,4 milioane lei pentru acordarea gratuită de produse de panificaţie.
Ajutorul european, prin Fondul European de Garantare Agricolă, pentru aceeași perioadă, este de 6,866 milioane euro pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi derularea măsurilor educative aferente, respectiv de 10,865 milioane euro pentru acordarea gratuită de lapte şi produse lactate.
Produsele care pot fi distribuite preşcolarilor şi elevilor sunt:
– Fructe şi legume: mere, pere, struguri de masă, prune, morcov, păstârnac, ţelină rădăcină, sfeclă roşie, ardei graşi, castraveţi proaspeţi.
– Lapte şi produse lactate: lapte de consum fără adaos de lapte praf (lapte tratat termic, pasteurizat sau UHT), produse lactate fermentate fără adaos de lapte praf ( iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana şi alte sortimente de lapte fermentate sau acrite).
– Produse de panificaţie: corn sau baton din făină integrală; covrigi simpli sau biscuiţi uscaţi din făină integrală fără adaos de zahăr, îndulcitori şi alţi aditivi alimentari.
Pe parcursul săptămânii, unui preşcolar/elev i se vor acorda gratuit 2 porţii de fructe şi/sau legume, 2 porţii de lapte, o porţie de produse lactate şi 5 porţii de produse de panificaţie. Pentru asigurarea diversităţii, porţia de fructe şi/sau legume va fi însoţită de o porţie de biscuiţi şi/sau covrigi uscaţi, iar porţia de lapte şi produse lactate va fi însoţită de corn şi/sau baton. În cazul în care unităţile de învăţământ nu dispun de spaţii de depozitare, porţia de produse lactate poate fi înlocuită cu o porţie de lapte.
Programul pentru şcoli al României cuprinde și o serie de măsuri educative care însoţesc distribuţia fructelor, legumelor, laptelor şi produselor lactate pot fi realizate și anume: organizarea de vizite la ferme pomicole/legumicole sau la ferme de producere a laptelui, la expoziţii, târguri sau alte evenimente şi/sau activităţi similare; organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe şi legume şi lapte şi produse lactate, organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe şi legume şi de lapte şi produse lactate sau de activităţi educative practice.
Autorităţile competente naţionale pentru aplicarea Programului pentru şcoli sunt Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Sănătăţii.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură este autoritatea naţională competentă pentru implementarea, controlul şi acordarea de ajutoare financiare din FEGA pentru furnizarea fructelor, legumelor, laptelui şi produselor lactate în unităţile de învăţământ. Plata ajutorului financiar din FEGA se va face de către APIA în termen de trei luni de la depunerea cererilor de plată, în ordinea stabilirii eligibilităţii acestora pentru fiecare solicitant de ajutor, până la plata integrală a ajutorului financiar din FEGA.
Sursa: Comunicare – Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Link articol: Preșcolarii și elevii din învățământul primar și gimnazial vor primi, în anul școlar 2017-2018, fructe și legume proaspete, produse lactate și produse de panificație
Inginer tehnolog industria alimentara
Candidatul ideal
-studii superioare de specialitate in industria alimentara;
-experienta anterioara de minim 3 ani in domeniu;
-cunostinte solide privind normele de igiena;
-capacitate de comunicare interactiva, abilitati organizatorice;
-analiza si atentie la detalii, corectitudine, seriozitate;
-capacitatea de a lucra in echipa.
-persoana harnica si dedicata;
-limba engleza la nivel conversational
-permis conducere cat. B
-operare PC
Sursa: Folderjobs. Ro
Link pt a aplica: Inginer tehnolog industria alimentara
Fructe, legume, lapte, produse lactate și de panificație, în noul Program pentru şcoli
Programul pentru școli unifică și continuă Programul de încurajare a consumului de fructe şi legume în şcoli şi Programul “Lapte și corn” (implementate la nivel național), în conformitate cu regulamentele europene începând cu anul şcolar 2017-2018, asigurând astfel participarea României la Programul pentru școli al Uniunii Europene, ce se va derula în perioada 2017-2023, potrivit unei ordonanțe aprobate astăzi, 18.08.2017, în Şedinţa de Guvern.
Conform legislaţiei europene, Programul pentru şcoli are două componente:
- distribuirea de fructe şi/sau legume proaspete, lapte natural de consum şi/sau produse lactate fără adaos de lapte praf;
- măsurile educative care însoţesc distribuţia produselor.
Actul normativ aprobat astăzi prevede crearea cadrului legislativ național pentru implementarea componentelor și obiectivelor acestui program în România, care va fi pus în aplicare de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății.
În termen de 30 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a acestui act normativ, printr-o hotărâre de guvern, se vor stabili măsurile necesare pentru implementarea Programului pentru școli al României care va asigura şi distribuţia produselor de panificaţie.
Acest program urmărește crearea de obiceiuri alimentare sănătoase de la o vârstă fragedă, (prin componenta de educație pentru sănătate obligatorie a acestui program), precum și creșterea consumului de produse locale.
Finanțarea Programului pentru școli al României va fi asigurată de la bugetul de stat, prin sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată repartizate pe judeţe şi municipiul Bucureşti, şi din fonduri externe nerambursabile. Bugetul pentru implementarea Programului pentru școli al României în fiecare an şcolar se va stabili anual prin Hotărâre de Guvern.
Din punct de vedere legislativ, ordonanța de urgență aprobată astăzi stipulează că, la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern, vor fi abrogate OUG nr.96/2002 și OUG nr. 24/2010. Mai mult, acordurile-cadru/contractele de achiziție publică încheiate pentru aplicarea prevederilor OUG nr.96/2002 și OUG 24/2010, înainte de data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, sunt supuse dispozițiilor legale în vigoare la data când acestea au fost încheiate în ceea ce privește încheierea, modificarea, interpretarea, efectele, executarea și încetarea acestora.
Programul pentru școli al Uniunii Europene se va derula începând cu anul școlar 2017-2018 ca urmare a adoptării Regulamentului (UE) 2016/791 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 mai 2016.
Sursa: Comunicare – Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Link articol: Fructe, legume, lapte, produse lactate și de panificație, în noul Program pentru şcoli
Se pregătesc noi reguli pentru amplasarea supermarketurilor şi a hipermarketurilor!
Ministerul Agriculturii a comunicat parlamentarilor care doresc să inițieze noi legi privind amplasarea supermarketurilor, hipermarketurilor și centrelor comerciale că susține modificarea legislației astfel încât amplasarea acestora să fie în zone predilect comerciale, în afara centrului orașelor și în zone cu densitate redusă a populației.
Astfel, într-un document oficial, Ministerul Agriculturii a transmis parlamentarilor care lucrează la astfel de legi că este de acord cu modificarea cadrului legislativ de funcționare și amplasare ”după reguli stricte tehnico-economice” a centrelor comerciale, a supermarketurilor si hipermarketurilor.
Sursa: Lexcafe.ro-Agricultură şi silvicultură; Noutati legislative | Legislatie gratuita | Portal juridic
Link articol: Se pregătesc noi reguli pentru amplasarea supermarketurilor şi a hipermarketurilor!