Rural Networks’ Assembly maps out future work
Source: ENRD News
Rural Networks’ Assembly maps out future work
Rural Networks’ Assembly maps out future work
Source: ENRD News
Rural Networks’ Assembly maps out future work
Success Stories – Skincare science under the sea
What if the secret of youth lies under the sea? Marine biodiversity is rich in sources for medicine and cosmetic science, as Spanish researchers are discovering on the Mediterranean coast.
Source: RSS feed: EUROPA – Research and Innovation: What’s New in Agriculture and food
Success Stories – Skincare science under the sea
(1) Prezenta Lege stabileşte cadrul legal referitor la suplimentele alimentare.
(2) În sensul prezentei legi Autoritatea competentă în domeniul suplimentelor alimentare, este Ministerul Sănătăţii
(3) Prevederile prezentei Legi protejează sănătatea consumatorilor, asigură condiţiile pentru informarea corectă şi completă a consumatorilor, în conformitate cu reglementările legale în vigoare şi pentru prevenirea practicilor comerciale incorecte.
(4) Nu sunt considerate suplimente alimentare şi nu se supun prezentului act normativ produse ca băuturile energizante, bomboanele sau batoanele cu adaos de vitamine, minerale sau alte substanţe cu efect nutriţional sau fiziologic, siropurile din fructe, sucurile din fructe sau legume, amestecul de alimente şi orice alt produs care nu este comercializat sub formele mentionate in Art. 2, lit a).
(5) Prezenta lege se aplică suplimentelor alimentare comercializate ca produse alimentare şi prezentate ca atare. Dispoziţiile acestei legii nu sunt aplicabile medicamentelor definite în titlul XVII „Medicamentul” din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare.
În sensul prezentei Legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
a) suplimente alimentare – produsele alimentare al căror scop este de a suplimenta regimul alimentar şi care reprezintă surse concentrate de nutrienţi sau alte substanţe cu efect nutritiţional sau fiziologic, singure sau în combinaţie, comercializate sub formă de doză, respectiv în forme de prezentare cum ar fi capsule, pastile, comprimate, pilule sau alte forme similare, caşete cu pulbere, fiole de lichid, flacoane cu picător şi alte forme similare de lichide şi prafuri destinate să fie luate în cantităţi mici unitare măsurate;
b) nutrienţii sunt reprezentaţi de:
(i)vitamine;
(ii)minerale ;
c) substanţe cu efect nutriţional sau fiziologic altele decât vitamine şi minerale – sunt: aminoacizii, enzimele, pre- şi probiotice, acizii graşi esenţiali, extracte vegetale şi animale, diverse substanţe bioactive.
d) extract – preparat, substanţă chimică extrasă din plante, din organisme, organe etc.;
e) aliment nou (novel food) – un aliment care nu a fost utilizat pentru consumul uman la un nivel semnificativ în cadrul Comunităţii înainte de 15 mai 1997 inclusiv, conform legislaţiei comunitare, aşa cum este prevăzută în Regulamentul CE 258/1997, privind alimentele şi ingredientele alimentare noi;
f) precursori ai hormonilor steroizi androgeni – substanţe capabile să stimuleze secreţia de hormoni androgeni în organism, peste limitele fiziologice;
g) lista interzisă – lista care denumeşte substanţele şi metodele interzise, în conformitate cu Lista Agenţiei Mondiale Anti-Doping, publicată anual în Monitorul Oficial al României, Partea I.
h) material vegetal – plantă întreagă, fragmentată sau tăiată, părţi de plante, alge, fungi, licheni;
i) contaminant – orice substanţă care nu se adaugă în mod intenţionat în alimente dar care este totuşi prezentă în acestea ca rezultat al producţiei ( inclusiv activităţile privind creşterea plantelor , creşterea animalelor şi medicina veterinară) fabricaţiei , prelucrării, preparării, tratamentelor, ambalării, transportului sau manipulării acestora ori ca rezultat al contaminării mediului înconjurător. Materiile străine cum ar fi fragmentele de insecte , părul de animale etc. nu sunt incluse în această definiţie.
j) contaminare – prezenţa în suplimente alimentare a unui contaminant, astfel cum este el definit la litera i) ;
k ) supliment alimentar falsificat – suplimentul alimentar a cărui compoziţie a fost modificată intenţionat prin adăugarea unei substanţe străine de natura produsului, care maschează o calitate inferioară, care ar putea constitui un risc pentru sănătatea consumatorilor,care le-ar putea leza interesele sau care i-ar informa greşit;
l) produsele stupului care pot fi ingrediente în suplimente alimentare – polenul, propolisul, mierea şi lăptişorul de matcă, potrivit art. 1 alin. (2) lit. h) din Legea nr. 491/2003 privind plantele medicinale şi aromatice, republicată.
m) notificare – înştiinţarea autorităţii competente privind punerea pe piaţă a unui supliment alimentar şi confirmarea acceptării acesteia prin eliberarea unui certificat .
n) certificat – act administrativ eliberat de autoritatea competentă .
o) porţie zilnică de consum – cantitatea recomandată de către producător pentru consumul zilnic, în funcţie de forma de condiţionare a suplimentului alimentar respectiv ;
Lege privind suplimentelea limentare.doc
Proiect – 06.12.2016 ORDIN privind aprobarea cuantumului taxei pentru aprobarea organismelor de inspectie si certificare, în agricultura ecologică.Cetăţenii şi instituţiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii în termen de 10 zile. E-mail: iulia.grosulescu@madr.ro Proiect – 06.12.2016 Source: Maap.ro-Proiecte de acte normative
Corrigendum nr.2 la Ghidul General POCU Ministerul Fondurilor Europene a publicat cel de-al doilea Corrigendum la Ghidul „Orientari privind accesarea finantarilor in cadrul Programului Operational Capital Uman 2014-2020”. Printre modificari se numara: Calcularea cheltuielilor indirecte ca rata forfetara din costurile directe eligibile cu personalul. In prevederile initiale, din acest calcul erau excluse cheltuielile cu personalul …
Emergency seed distributions help Haitian farmers grow for winter harvest
With little time to lose to secure a winter harvest in Hurricane-struck Haiti, FAO has begun emergency distributions of seeds and tools to help disaster-affected families produce food and restore livelihoods lost in the country’s biggest humanitarian crisis since the 2010 earthquake.
Source: Agris Global News
Emergency seed distributions help Haitian farmers grow for winter harvest
Materii prime pentru desertul de Sărbători Restaurantele, sălile de evenimente și cofetăriile vor putea găsi, în paginile revistei Gastromedia, rețeta pentru un desert special de Sărbători. Rețeta desertului cu pere, mousse de ciocolată și vin roșu va fi publicată în următoarea ediție a revistei Gastromedia. Această rețetă a fost dezvoltată de către un maestru …
Progress towards defeating hunger slows down in Asia-Pacific, obesity on the rise, as diets change
Progress toward defeating hunger in the world’s most populous region has slowed and countries of Asia-Pacific must redouble their efforts if the Sustainable Development Goal of zero hunger is to be met by 2030, the UN’s Food and Agriculture Organization warned today.
Source: Agris Global News
Progress towards defeating hunger slows down in Asia-Pacific, obesity on the rise, as diets change
At UN Biodiversity conference, new guidelines for agro-environmental policies in Latin America & Caribbean
In an effort to combat the impacts of environmental degradation and promote sustainable agriculture in the face of climate change, FAO this week presented a set of Voluntary guidelines for agro-environmental policies meant to support policy makers in Latin America and the Caribbean.
Source: Agris Global News
At UN Biodiversity conference, new guidelines for agro-environmental policies in Latin America & Caribbean
Proiect 8 – 05.12.2016 ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agriculturăCetăţenii şi instituţiile interesate pot transmite …