Sibutramina – pericolul din produsele de slabit

sibutramina_medicamente_de_slabire_food_news_romania_smallPersoanele care doresc să opteze pentru diferite medicamente de slăbit, trebuie să aibă grijă la compoziția acestora deoarece unele substanțe s-au dovedit a fi destul de periculoase.

Este vorba de sibutramina,  un inhibitor neurotransmițător. Această substanță este derivată din amfetamină, care reduce asimilarea de serotonina (cu 53%), norepinefrina (cu 54%) și dopamină (cu 16%). Prin faptul ca mărește nivelul acestor substanțe în sinapsele neurale, induce sațietate. Astfel, deși cantitatea de alimente ingerată este mică, creierul primește semnale cum ca ar fi plin și nu mai este nevoie să se consume alimente în plus.

În anul 2002, o companie a început un studiu asupra acestei substanțe, studiul SCOUT (Sibutramine Cardiovascular Outcome Trial) pentru a determina impactul pierderii în greutate cu ajutorul sibutraminei asupra riscului cardiovascular. 9800 de pacienți obezi sau supraponderali au fost analizați pe durata a 6 ani, timp în care s-a constatat ca sibutramina provoacă probleme cardiovasculare (infarct, accident vascular cerebral sau stop cardiac). Concluzia a fost ca beneficiile sibutraminei nu depășesc riscurile asociate cu consumul acesteia și că medicamentele care conțin această substanță ar trebui suspendate din Uniunea Europeana (s-a luat decizia în anul 2010, până la efectuarea altor studii).

Medicamente care conțin sibutramina: Lindaxa, Minimacin, Reductil, Reduxade, Sibutral, Sibutril, Siluton, Sitrane, Zelium, Zelixa, Po Chai Pills, Herbal Diet Natural.

 

Bibliografie

0 0 vote
Article Rating

Post Author: Iulia Hadarean

Iulia Hadarean
Am absolvit Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Cluj-Napoca, secţia Nutriţie.
Subscribe
Anunță-mă dacă sunt
guest

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments