Planul de afaceri este descrierea în scris a viitoarei tale afaceri. Este un document care descrie modul în care aveți de gând să faceți afacerea, strategia ei, viziunea dumneavoastră pentru potențialii investitori.
Planul de afaceri este un segment foarte important. Nu vă puteți începe afacerea fără el, nu este ceva care trebuie tratat cu superficialitate, acesta trebuie să fie susținut și nu făcut din întâmplare sau la noroc. Pentru ca afacerea dumneavoastră să devină profitabilă și de succes este important să acordați aplicabilitate și valoare procesului dumneavoastră de creare a afacerii efective. Acest proces, după cum am mai spus necesită timp, energie și muncă susținută pentru ca rezultatul să fie unul solid și de bază.
Un plan te menține pe un anumit drum, te menține concentrat pentru a face performanță și a te dezvolta pe segmentul tău. Cred că cele mai importante trei elemente în afaceri sunt: concentrare, disciplină și acțiune. Trebuie să mergeți concentrat pe drumul dumneavoastră, pasionat și convins pe ceea ce vreți să faceți. Să aveți disciplină în muncă și să nu vă abateți de la drumul principal. Iar acțiunea să fie susținută de un cumul.
Am menționat mai sus faptul că o viziune neclară a unei afaceri poate duce la insucces. De asemenea, comunicarea cu partenerii de afaceri, întreprinzătorii și alte persoane care intră în contact cu domeniul de interes al afacerii dumneavoastră, trebuie să fie una deschisă și onestă. Și acest fapt reprezintă un segement valoros în afacere. Planul de afaceri devine o platformă de discuții cu subiecte comune și astfel dialogul între cei ce sunt parte a afacerii. Comunicarea încurajează împlinirea obiectivelor, formează coeziunea grupului și formează succesul afacerii.
Mi-a fost greu la început să îmi creionez planul de afaceri dar am apelat la specialiști care mi-au deschis noi orizonturi. Silviu Draganescu mi-a vorbit despre importanța valorii în acțiunile afacerii. Valoarea acordată acesteia duce către success. Tot aici am aflat despre leadership și cum acesta trebuie învățat și aplicat în funcție de nevoile companiei. Am realizat împreună planul de afaceri, am avut la dispoziție toată documentația necesară întocmirii lui și totodată mi-a arătat oportunitățile pe care o să le am în viitoarea afacere.
De ce aveți nevoie de un plan de afaceri? Cred că ați aflat câteva motive destul de evidente care duc către succesul dumneavoastră în afaceri. Vă ajută să susțineți prioritățile și strategia pentru ca managementul să fie bun și organizat.