ANSVSA: atentie la pericolul reprezentat de Trichinella
Autoritatea Nationala si pentru Siguranta Alimentelor reia apelul catre cetateni sa efectueze examenul trichineloscopic inainte de a consuma carnea de porc obtinuta de la animalul crescut si sacrificat in gospodaria proprie sau de la porcii mistreti.
In perioada 1 – 13 decembrie, in urma analizelor efectuate de catre centrele judetene au fost depistate 14 focare de trichineloza in judetele: Bacau, Cluj, Galati, Olt, Satu Mare, Suceava, Teleorman si Vrancea.
Parazitul a fost descoperit in carnea provenita de la 9 porci domestici si 6 porci mistreti.
Ca urmare a consumului de carne de porc netestata, 28 de persoane au fost trimise catre spitale, manifestand simptomele infestarii cu parazitul Trichinella spp. Carnea infestata a fost pusa sub sechestru si dirijata catre unitatile autorizate sanitar veterinar pentru neutralizarea deseurilor.
In situatia in care medicul veterinar constata ca porcul dumneavoastra este bolnav, nu riscati vanzarea, sacrificarea si consumul carnii. Veti fi despagubit de stat la valoarea de piata a animalului.
ANSVSA va recomanda sa cumparati carne de porc, produse sau preparate obtinute din aceasta, numai din locuri sau spatii autorizate si supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de catre inspectorii, sanitari veterinari, garanteaza ca aceastea provin din abatoare aprobate, unde este asigurata asistenta sanitara veterinara permanenta.
Numarul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 si poate fi apelat gratuit de catre cetateni, din orice retea de telefonie, pentru a sesiza nereguli in domeniul sigurantei alimentelor .
ANSVSA: atentie la pericolul reprezentat de Trichinella
Source: Știriagricole.ro-Portalul agriculturii romanesti