Ceaiul – o scurta istorie

Metoda japoneză

Chanoyu photo
Photo by Bytemarks

Chanoyu, ceremonia japoneză a ceaiului, este o tradiție influențată de budismul Zen. Estetica ceremoniei presupune rafinament, simplitate, suavitate. La prepararea ceaiului se folosesc chadōgu (unelte de ceai) și matcha (ceai verde sub forma de pudra). Pașii ceremoniei: curățarea bolurilor, fierberea apei, servirea musafirilor cu dulciuri apoi prepararea ceaiului și servirea ceaiului: – în chawan (recipientul în care se servește ceaiul) se pune pulberea de ceai (matcha); – peste matcha se toarnă apă fiebinte și se amestecă bine folosind un pămătuf de bambus (chasen); – plecăciuni sunt schimbate între gazdă și musafir în momentul primirii bolului cu ceai; – musafirul ia chawanul cu mâna dreaptă și îl așează în palma stângă; apoi îl rotește în sensul acelor de ceasornic de trei ori înainte să soarbă ceaiul; – când musafirul a treminat de băut, trebuie să laude cu voce tare ceaiul; – cu mâna dreaptă, el trebuie să șteargă chawanul în partea în care l-a atins cu buzele ; – chawanul este întors în sens invers acelor de ceasornic și înapoiat gazdei.

În mod tradițional, ceremonia are loc în camere așternute cu tatami, iar gazda, fie ea bărbat sau femeie, poartă chimono.

Post Author: Redactia FNR

Redactia FNR
Domeniul agro-alimentar sub lupa specialiștilor!

Leave a Reply

Fi primul care comentează !

Anunță-mă dacă sunt
avatar
wpDiscuz