stop_ogm_omg_produse_cancerigene_organisme_modificate_genetic_foodnews-okÎn ultimii ani cu toții am asistat la un bombardament de informații contradictorii referitoare la organismele modificate genetic. Pe de-o parte producătorii asigurau consumatorii că nu există nici un pericol real și că toate modificările care se fac sunt pentru protecția plantelor împotriva dăunătorilor și pentru a avea o productivitatea mai bună la hectar, iar consumatorii erau îngrijorați că acestea pot provoca boli. Cercetările au fost ascunse sau blocate cu bună știință din cauza intereselor economice ale acestor producători de OMG sau de fertilizatori.  Din păcate asistăm la un război rece între semeni, un război informațional, între multinaționalele care doresc profituri cât mai mari trecând peste orice regulă și consumatorii care își doresc produse sănătoase. Cine va avea câștig de cauză nu știu, din fericire încep să iasă la suprafață cercetări care demonstrează efectul negativ al acestor organisme modificate genetic și astfel noi consumatorii putem să ne protejăm mai bine!
De curând un grup de cercetători francezi, condus de Gilles-Eric Seralini de la Universitatea din Caen, a demonstrat că animale de laborator (cobai) hrănite cu porumb modificat genetic de la Monsanto tratat cu ierbicidul chimic Roundup dezvoltă tumori periculoase, iar peste 70% dintre femele mor prematur. Dr. Michael Antoniou, specialist în biologie moleculară de la King College, Londra și un expert în OMG a afirmat: “Se poate observa un număr mare de tumori și o dezvoltare agresivă, în special în animalele de sex feminin. Sunt șocat de efectele negative care pot afecta sănătatea“. Acest studiu este considerat ca fiind cea mai valoroasă cercetare publicată până în prezent care demonstrează efectele negative ale organismelor modificate genetic. Revista britanică The Grocer afirmă că “savanții au descoperit că respectivii cobai expuși chiar și la cele mai mici cantități au dezvoltat tumori mamare și severe afecțiuni ale ficatului și rinichilor, chiar și după patru luni de consum la masculi și sapte luni la femele”.

cancer_cobai_organisme_modificate_genetic_efecte_negative_foodnewsSă vedem câteva dintre rezultatele acestor cercetări:
• Cobaii hrăniți cu porumb modificat genetic și urme de Roundup au suferit severe afecțiuni ale organelor, inclusiv deteriorări ale ficatului și rinichilor.
• Până la 50% dintre masculi și 70% dintre femele au suferit moarte prematură.
• Cobaii care au băut apă cu urme infime de Roundup (la nivele permise legal în apa freatică) au avut o sporire între 200% și 300% la tumorile mari.
• Studiul a folosit la hrănirea acestor  cobai NK603, varietatea Monsanto a porumbului modificat genetic care este cultivat peste tot în America de Nord și folosit pe larg la hrănirea animalelor și oamenilor. Este același porumb care se găsește în cerealele pentru micul dejun, tortillas și cipsuri și snacksuri de porumb. În filmulețul de mai jos puteți vedea câteva declarații ale unor cercetători:

Așa cum afirmam mai sus, interesele marilor companii din păcate nu mai au limite și trec peste toate barierele de fațadă care țin de controlul și siguranța alimentară pentru a acumula cât mai mult capital. Mă întreb cum se poate vinde un produs netestat înainte pe cobai? Oare USDA (United States Department of Agriculture – Min. Agricultuii din USA) și FDA (Food and Drug Administration – Agenția pentru Alimente și Medicamente) au aprobat în cunoștință de cauză aceste produse ca fiind nepericuloase pentru sănătatea umană sau nu?  Odată cu această cercetare asistăm la un război deschis între politica americanilor de a vinde peste tot OMG-uri și politica rezervată a Europei de a interzice în totalitate producția OMG, iar acum există și niște cercetări care au demonstrat că acestea sunt periculoase pentru sănătatea consumatorilor.

Din păcate statul român nu mai are nici un respect pentru cetățean și chiar de curând a fost singurul stat care nu a semnat acordul Danube Soya Declaration, împotriva culturilor OMG. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale condus de Daniel Constantin afirmă că: În contextul în care organizaţia „Danube Soya” cât şi ministrul Agriculturii din Austria, Nikolaus Berlakovich, au solicitat celor 17 state europene să adere la “Declaraţia Dunării” privind stimularea cultivării soiei nemodificată genetic în statele riverane, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a dispus consultarea mediului academic şi a producătorilor din România în scopul obţinerii consensului pentru semnarea Declaraţiei.
În baza textului Declaraţiei şi a documentelor transmise de „Danube Soya”, mediul academic agricol, reprezentat de conducerea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu-Şişeşti şi-a exprimat acordul pentru semnarea Declaraţiei în cauză. Din punct de vedere ştiinţific prezintă interes introducerea soiurilor performante care să permită obţinerea de beneficii importante agricultorilor.
O astfel de situaţie, desigur, nu ar trebui să afecteze orice altă decizie viitoare privind cultivarea de plante proteice. Consultarea producătorilor este programată pentru aceasta săptămână. Reprezentanţii Danube Soya urmează să discute cu conducerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale la începutul lunii februarie, prilej cu care se va semna Declaraţia. Reamintim că în data de 19 ianuarie 2013, la Berlin, declaraţia a fost semnată de opt state. Data publicarii: 28-01-2013.
De ce oare acest răspuns sec? Păi e simplu unii suspuși au interese economice uriașe ca aceste produse să nu fie interzise, deoarece și în prezent se folosesc OMG în hrana animalelor și în multe produse de import (ca cereale, musli, popcorn, sucuri, soia s.a.) de prin SUA, Brazilia sau alte țări producătoare. Firma Monsato este prezentă în România din anul 2003 și există culturi experimentale de soia Roundup Ready, în teorie.

Initium_romania_ierbicit_romania_consumatori_siguranta_alimentaraDe ce oare nu este informat corect consumatorul român asupra produselor pe care le consumă? Până când consumatorii vor asista pasiv la astfel de acțiuni care le distrug sănătatea?  În 2010, sub conducerea falimentarului Boc, România a acceptat prima în LUME ierbicidul Initium, produs de altă firmă controversată BASF. Chiar am ajuns să fim cobai pentru toată lumea?  Există totuși o petiție împotriva folosirii acestui produs semnată doar de 60.000 de români.
Pentru siguranța voastră vă recomand să fiți mult mai atenți la produsele pe care le cumpărați, evitând produsele din SUA, Brazilia care sunt într-o mare măsură OMG, dar și produsele din carne de la producătorii care folosesc OMG pentru hrana animalelor. Aici este destul de dificil de făcut o listă, pentru că majoritatea nu recunosc acest lucru pentru a nu-și pierde clientela. De preferat să aveți un fermier de la care să cumpărați doar produse biologice.

UPDATE

După o mulțime de scrisori și comentarii, mai mult sau mai puțin echidistante, articolul în cauză a fost retras de la publicare din revista Food and Chemical Toxicology.

Sper că în viitorul apropiat vom reuși să aflăm mai multe date echidistante în ceea ce privește organismele modificate genetic.

Bibliografie

Long term toxicity of a Roundup herbicide and a Roundup-tolerant genetically modified maize

Answers to critics: Why there is a long term toxicity due to a Rounduptolerant genetically modified maize and to a Roundup herbicide

The Grocer 1

The Grocer 2

Natural News

DailyMail

Informare de Presă

Press release point

Andrei Laslau

Viață Verde Viu

Petiție online

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Redactia FNR

Domeniul agro-alimentar sub lupa specialiștilor!