tractor_subventii_agricultura_ferme_familiale_foodnews_romania_cuibus_transylvania_romania_okDe curând, mai exact în data de 30 ianuarie în ședința de guvern, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a prezentat o notă prin care se dorește sprijinirea fermelor familiale din fonduri europene pentru a face diverse investiții pentru achiziția de utilaje sau pentru construcții. Ministrul Daniel Constantin va discuta în perioada următoare cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a modifica Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) în scopul obţinerii acestei finanţări.  “Aceasta este principala modificare pe care doresc să o fac în PNDR în 2013. Aş vrea să vin cu măsuri complementare pentru deţinătorii de ferme familiale, care să-i ajute pe aceşti oameni să facă investiţii şi să-şi desfacă producţia pe care o obţin”, a precizat Daniel Constantin.

Ferma familială reprezintă entitatea care desfăşoară o activitate economică permisă de lege, individual sau împreună cu familia sa pentru asigurarea autoconsumului, dar şi pentru  comercializarea surplusului de produse obţinute. Activitatea economica desfăşurată de către ferma familială – permanent, ocazional sau temporar trebuie înregistrată şi autorizată în condiţiile legii.

MADR intenţionează deschiderea unei noi sesiuni prin Măsura 121 dedicată exploataţiilor de semi-subzistenţă în vederea dezvoltării activităţii agricole către piaţă (proiecte între 5.000 – 50.000 Euro). Aceşti beneficiari pot fi eligibili la viitoarea schemă de subvenţionare a dobânzii şi pentru cea de actualizare a diferenţei de curs valutar pentru achiziţia de utilaje în cadrul Măsurii 121. Se vor stabili proiecte tip, acordate cu titlu gratuit, pentru ferme destinate acestor fermieri.

Fermierii vor putea beneficia şi de programe de formare profesională, dar şi de reducerea accizei la motorină. Fondurile pentru fermieri ar putea veni din bugetul naţional sau din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

Cred că este o măsură foarte bună, mai ales că de ani buni nu au fost sprijinite aceste ferme mici care pot aduce pe piață produse de o bună calitate. Așteptăm să vedem dacă se va materializa acest demers mai mult decât util pentru agricultura din România.

Bibliografie:

madr.ro

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Mihai BG

Administrator site, Editor

Sunt absolvent al Facultății de Litere, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca cu specializarea: Limbă şi literatură Rusă-Engleză.