Oficiali europeni: asupra fermierilor sunt aplicate practici comerciale neloiale
Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat in perioada 12 – 13 decembrie 2016, la cea de a 3509-a reuniune a Consiliului Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit), la Bruxelles, Belgia.
Pe agenda reuniunii s-au aflat subiecte ce vizeaza domeniul Pescuit, mai exact propunerea pentru un Regulament al Consiliului privind stabilirea oportunitatilor de pescuit si a cotelor de pescuit aplicabile in apele Uniunii si pentru flotele de pescuit in unele ape non UE. De interes pentru Romania a fost propunerea pentru Regulamentul Consiliului privind cotele de pescuit in Marea Neagra. Cu privire la acest punct, Romania a sustinut adoptarea unui Regulament care asigura mentinerea cotelor la nivelul celui aplicabil pentru anul 2016 (calcan: 42,5 tone/an).
In ce priveste domeniul Agricultura, pe agenda s-a aflat Proiectul de Concluzii ale Consiliului referitoare la consolidarea pozitiei agricultorilor in cadrul lantului de aprovizionare cu produse alimentare si practicile comerciale neloiale. Presedintia a propus un set de concluzii ale Consiliului referitoare la consolidarea pozitiei agricultorilor in cadrul lantului de aprovizionare cu produse alimentare si practicile comerciale neloiale. S-a agreat asupra faptului ca fermierii reprezinta veriga slaba si ca sunt aplicate practici comerciale neloiale.
Cu privire la acest capitol, Statele Membre au avut reactii diferite, o parte dintre acestea, printre care si Romania, sustin aspecte precum consolidarea pozitiei fermierului pe lantul alimentar in cadrul textului de concluzii. O alta parte a statelor membre sustin necesitatea consolidarii pozitiei fermierilor in cadrul lantului alimentar, dar se opun adoptarii unei legislatii la nivel european care sa reglementeze practicile comerciale neloiale. Principalele argumente in acest sens le reprezinta posibila crestere a birocratiei, existenta unor legislatii si sisteme functionale la nivel national, principiul subsidiaritatii, perturbarea pietei interne.
Comisia Europeana a luat nota de observatiile Statelor Membre si va tine cont in analiza sa de componenta de subsidiaritate. Apreciaza pozitiv setul de concluzii ale Consiliului, iar intentia nu este de a reduce protectia sistemelor existente. Importanta initiativei pentru consolidarea puterii de negociere a fermierului in cadrul lantului alimentar va fi abordata si la Forumul de la nivel inalt organizat de DG GROW in 15 decembrie a.c.
Un alt subiect pe ordinea de zi a fost reprezentat de schimbarile climatice si agricultura, in discutie fiind propunerea de Regulament a Parlamentului European si a Consiliului privind reducerile anuale a emisiilor de gaze cu efect de sera de catre Statele Membre in perioada 2021 -2030.
Oficiali europeni: asupra fermierilor sunt aplicate practici comerciale neloiale
Source: Știriagricole.ro-Portalul agriculturii romanesti