Prognoza agrometeo 14 – 20 decembrie: ninsori si precipitatii mixte in toata tara

In intervalul 14 – 20 decembrie va predomina un regim termic al aerului mai scazut decat in mod obisnuit, la nivelul intregii tari, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre -15…3°C, abaterile termice negative fiind de 1…10°C, pe intreg teritoriul agricol. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre -7…6°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului va oscila intre -22…0°C in majoritatea regiunilor, posibil mai scazute in depresiuni, producandu-se inghet la sol.

Se intrevad precipitatii predominant sub forma de ninsoare, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) in aproape toata tara, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului, izolat cu aspect de viscol. Totodata, in zonele joase vor fi conditii de producere a cetii, asociata cu depunere de chiciura.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 14 – 20 decembrie

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura, cu exceptia unor suprafete agricole din centrul si sudul Dobrogei, unde se vor inregistra deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica).

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 14 – 20 decembrie

Pe fondul scaderii regimului termic din aer si sol, procesele vegetative ale speciilor de toamna se vor desfasura lent in cea mai mare parte a tarii, mergand pana la stagnarea temporara a acestora, indeosebi spre sfarsitul perioadei. De asemenea, in zonele depresionare se va mentine starea de repaus biologic.

Pe suprafetele agricole fara strat protector de zapada, temperaturile minime negative situate sub pragurile biologice critice de rezistenta ale plantelor (-10…-15…-20C) vor putea afecta culturile de toamna prin brunificari si arsuri ale frunzelor, in special in semanaturile efectuate in afara epocii optime.

Cerealierele de toamna (orz si grau), functie de data semanatului si agrotehnica aplicata isi vor continua rasarirea, formarea frunzei a treia si infratirea (10-100%), in aproape toate zonele de cultura.

Cultura de rapita din sudul, estul, centrul si vestul tarii va parcurge predominant faza de infrunzire (5-14 frunze).

In toate plantatiile, atat pomii fructiferi, cat si vita de vie se vor afla in stadiul de repaus vegetativ, speciile fiind pe ansamblu bine adaptate la conditiile de iernare.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole de sezon se vor desfasura cu dificultate.

Lucrari de specialitate in perioada 14 – 20 decembrie:

  • Verificarea sistematica a viabilitatii plantelor la speciile de toamna si a elementelor de rod la cele pomi-viticole;
  • Continuarea lucrarilor de intretinere in vii si livezi;
  • Administrarea ingrasamintelor minerale (fosfor si potasiu) la culturile de toamna infiintate in epoca optima.

Prognoza agrometeo 14 – 20 decembrie: ninsori si precipitatii mixte in toata tara
Source: Știriagricole.ro-Portalul agriculturii romanesti

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Redactia FNR

Domeniul agro-alimentar sub lupa specialiștilor!