Tinerii fermieri, care au o varsta de pana in 40 ani, au posibilitatea sa acceseze fonduri europene nerambursabile, in valoare de 50.000 Euro pe proiect, in cadrul submasurii 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din PNDR 2020.

Pentru aceasta submasura pragul minim este de 25 de puncte si reprezinta pragul sub care niciun proiect nu poate intra la finantare. Va prezentam in cadrul acestui articol criteriile de selectie ale proiectelor, conform Ghidului solicitantului.

Primul principiu luat in calcul este cel al sectorului prioritar. De exemplu, pentru vegetal, cei care isi propun sa se instaleze in fruntea unei ferme legumicole vor obtine 30 puncte. Pentru exploatatiile care au ca scop producerea de samanta/ material saditor, inclusiv pentru pepiniere pomicole si viticole – exceptand cele pentru legumicultura se vor acorda 25 de puncte. Pentru pomicultura, exceptand pepinierele pomicole, se vor acorda 20 puncte.

Pentru sectorul zootehnic, fermele de bovine sunt prioritizate, pentru acestea acordandu-se 30 puncte. De asemenea, fermierii vor primi pentru apicultura 25 puncte, iar pentru ferme din sectorul ovinelor si caprinelor 20 puncte.

Un alt principiu luat in considerare este si cel al comasarii exploatatiilor avand in vedere numarul exploatatiilor
preluate integral. Astfel, daca solicitantul preia integral minim trei exploatatii agricole se vor acorda 15 puncte, daca preia doua exploatatii agricole 10 puncte, iar daca preia una – 5 puncte.

O diferentiere in cadrul selectiei se va face si pe baza nivelului de calificare in domeniul agrico. Mai exact, daca solicitantul a absolvit cu diploma de studii superioare in domeniul agricol se vor acorda 25 puncte, daca solicitantul a absolvit studii postliceale sau liceale in domeniul agricol – 20 puncte, iar daca solicitantul are o formare profesionala care confera un nivel de calificare superior nivelului minim obligatoriu solicitat prin eligibilitate si anume, prin studii/ curs de calificare in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrara de cel putin Nivel 1 de calificare profesionala, conform legislatiei aplicabile la momentul acordarii certificatului de calificare profesionala se vor acorda 10 puncte.

Totodata, se va lua in calcul si principiul potentialului agricol care vizeaza zonele cu potential determinate in baza studiilor de specialitate. Astfel, daca proiectul este implementat intr-o zona cu potential ridicat se vor acorda 25 puncte, iar daca proiectul este implementat intr-o zona cu potential mediu – 20 puncte.

Aslte 5 puncte se vor acorda daca solicitantul isi propune prin proiect sau demonstreaza ca detine/ dezvolta la nivelul exploatatiei agricole si prevede in cadrul Planului de Afaceri ca va pastra / dezvolta nucleul de rase (rasele vor fi certificate si se vor regasi in Registrul genealogic al raselor), respectiv soiuri autohtone (conform Catalogului oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania elaborat de catre ISTIS) pe toata durata de implementare si monitorizare a proiectului.

Sprijinul nerambursabil este de maximum 50.000 Euro si va fi acordat sub forma de prima in doua transe, astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finantare si 25% din cuantumul sprijinului in maximum trei ani de la primirea deciziei de finantare.


Sursa: Știriagricole.ro-Portalul agriculturii romanesti
Link articol: PNDR: ce exploatatii agricole sunt prioritizate la fondurile dedicate tinerilor fermieri


 

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Redactia FNR

Domeniul agro-alimentar sub lupa specialiștilor!