Calendarul apicultorului: ce lucrari sunt obligatorii in stupina in ianuarie

Ianuarie, inceput de an nou calendaristic, pentru apicultura este o luna in care iernarea albinelor este in plina desfasurare avand caracteristicile ei specifice.

Din punct de vedere meteorologic ianuarie este in general o luna geroasa cu zile in care se instaleaza mase de aer polar si viscol. Cu toate acestea, pot aparea si zile insorite cu temperaturi care pot ajunge la 10-12ºC.

In luna ianuarie, albinele trec in a doua perioada a iernarii, perioada in care albinele incep „pregatirea” pentru noul sezon apicol. Zilele insorite cu temperaturi care stimuleaza zborul de curatire sunt o adevarata binecuvantare pentru albine si implicit pentru stupar, potrivit Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.
Spre sfarsitul lunii temperatura din centrul cuibului (ghemului de iernare) creste cu aproximativ 10ºC de la 24-25º la 34-35ºC favorabila debutului cresterii de puiet ca urmare zborurilor de curatire efectuate si a unui consum de hrana crescut: de la 0.7-0,8 kg cat se inregistreaza in primele luni de iernare la aproximativ 1-1,5 kg miere odata cu inceperea cresterii puietului in functie de puterea familiei de albine si de conditiile exterioare.

Pentru o iernare cat mai buna a familiilor de albine, apicultorul trebuie sa verifice periodic stupina pentru prevenirea deranjarii si nelinistirii familiilor de albine ca urmare a atacului unor animale sau pasari cum ar fi: soareci, pasari de curte, ciocanitori, pitigoi, vrabii.

De asemenea, se va supraveghea modul de iernare al familiilor de albine prin:
– analiza zumzetului albinelor, prin controale auditive periodice (ascultarea familiilor cu ajutorul unui tub de cauciuc cu diametrul de 0,8-1 cm);
– analiza diferitelor resturi, a cantitatii de albina moarta gasita pe jos, in fata urdinisului, a resturilor scoase de pe fundul stupului (cu ajutorul unei sarme indoite sau cu ajutorul „foii de control” pusa pe fundul stupului) ori de cate ori timpul permite acest lucru;
– indepartarea fara zgomot a ghetii si a zapezii neafanate de pe scandurelele de zbor ale stupilor, desfundarea urdinisurilor de albinele moarte si eventual asternerea in fata stupilor a unui strat subtire de paie sau frunze pe care sa se poata aseza albinele atunci cand executa zboruri de curatire; verificarea pozitiei stupilor;
– Prepararea si administrarea turtelor de serbet de zahar si a placilor de zahar candi sau de miere cristalizata familiilor de albine care au fost introduse la iernare fara suficiente rezerve de hrana.
– Repararea, curatirea, dezinfectarea stupilor si a inventarului apicol, vopsirea stupilor; incheierea si insarmarea ramelor; completarea materialului apicol prin achizitie in functie de planul de productie si dezvoltare pe anul care vine;
In ceea ce priveste perceptia si interpretarea zumzetului albinelor ca indicator in aprecierea starii familiilor de albine se cunoaste ca un zumzet moderat si uniform arata ca familia de albine este in stare buna si iernarea decurge normal, un zumzet puternic arata ca familia este in suferinta (boala, daunatori), un zumzet slab asemanator fosnetului de frunze arata ca familia este infometata (fie nu mai are rezerve de hrana fie acestea sunt dispuse de asa natura ca albinele nu le pot aborda din cauza temperaturii prea scazute), iar un zumzet prelung, neuniform in intensitate, plangator, indica absenta matcii. Cand zumzetul este foarte slab sau nu se percepe aproape deloc se va interveni, fara a abuza, prin lovirea cu mana a peretelui din fata al stupului; daca albinele raspund printr-un zumzet puternic care inceteaza numaidecat inseamna ca familia ierneaza in conditii bune.

Mortalitatea exagerata a albinelor poate fi rezultatul unei iernari cu multe albine batrane, a unor boli sau daunatori, a unor familii fara matca sau lipsa hranei.
Prezenta soarecilor poate fi stabilita dupa prezenta cadavrelor de albine fara capete, roase, prezenta excrementelor de soarece, rumegus de ceara in cantitate exagerata pe fundul stupului si la urdinis.
Prezenta albinelor umede, mucegaite, arata ca in stup este prea multa umiditate deci exista o ventilatie deficitara.
Daca albinele au abdomenul umflat si se vad pete de diaree la urdinis sau pe scandurica de zbor, inseamna ca familia respectiva este bolnava de diaree fie din cauza consumului de hrana de calitate necorespunzatoare iernarii care favorizeaza aparitia nosemozei, fie din cauza conditiilor nefavorabile de iernare care pastreaza o umiditate mare in stup, fie este vorba de familii care ierneaza pe miere necapacita care absoarbe umiditatea din stup; situatii favorizante pentru aparitia nosemozei pot fi si familiile slabe, deranjate de actiunea diversilor daunatori sau paraziti.
Din cauza nelinistii provocate de lipsa matcii familia de albine consuma mai multe provizii, se imbolnaveste deasemenea de diaree, se epuizeaza si deseori moare; familia orfana daca este observata in timp poate primi o matca de la rezerva acolo unde acestea exista sau este unificata cu o alta familie, mai slaba, dar care are matca; aceste interventii se fac in zilele calde cu cel putin 12ºC sau, cel mai frecvent intr-o incapere incalzita in care sa existe o temperatura de aproximativ 15ºC.

Prezenta cristalelor in cantitate mare printre cadavrele de albine dovedeste ca mierea din faguri este cristalizata;

Completarea proviziilor la familiile care prezinta semne de hrana insuficienta (zumzet slab de fosnet de frunze, albine moarte pe fundul stupului cu trompa scoasa) se poate face si cu rame cu miere de la rezerva sau de la familiile unde se apreciaza ca exista un excedent (prin rapida apreciere a greutatii stupului); familia in cauza este introdusa intr-o incapere incalzita, se deschide si despacheteaza usor se observa pozitia ghemului si se amplaseaza fagurii cu hrana lateral ghemului, astfel incat albinele sa ia contactul cu acesta. Administrarea turtelor sau zaharului candi se face direct pe vatra stupinei.
In ceea ce priveste pozitia stupilor acestia trebuie sa fie cu partea din fata usor inclinati in jos pentru ca apa sa se scurga afara.

Sursa: Știriagricole.ro-Portalul agriculturii romanesti

Link articol: Calendarul apicultorului: ce lucrari sunt obligatorii in stupina in ianuarie

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Redactia FNR

Domeniul agro-alimentar sub lupa specialiștilor!